16. červen – mimořádný den pro lovce dravých ryb

11. červen 2018

V sobotu začíná sezóna chytání dravců v našich vodách. Lovci štik, sumců, candátů či okounů vyrážejí se speciálním vybavením k řekám a potokům. Jsou to aktivní rybáři, kteří nesedí celý den v poklidu u vody, ale chodí podél toku nebo přímo v něm.

Podle rybáře Václava Ehrlicha je to pro tzv. tiché blázny velmi významný den a svátek. Hlavně pro ty, kteří loví na umělé násady. Pro ryby je to šetrnější. Pokud ještě nemají tu správnou míru, dá se háček z útrob dravců dobře vyprostit.  

Pstruzi v horských oblastech mizí

Pstruzi se u nás mohou chytat už od 16. dubna. Je to jeden z druhů, který u nás velmi ubývá. „Hlavně podhorské oblasti a Vysočina, tam je to docela malér. Například klasický krkonošský potočák je téměř na pokraji vyhynutí. Ale všechno má souvislost. Nešetrně se zachází s krajinou. Vzniklo tu spoustu vodních elektráren, které nedbají na průtok vody. Přes jezy nejde žádná voda a neprokysličuje se, ryby tak nemají šanci přežít,“ myslí si rybář Václav Ehrlich. 

Candáti na Rozkoši jsou pryč ještě před sezónou

Také ve vodní nádrži Rozkoš ubývá ryb. Jsou místa, která jsou vychytaná ještě před termínem povolení lovu dravců. „Je to kvůli některým nenasytným rybářům, kteří s rybami obchodují. Chytí jich víc, než je povoleno, a potom je prodávají. A candáti jsou velmi žádaní. Právě ti na Rozkoši chybí. Nedostali šanci vyrůst, natož se rozmnožit,“ uzavírá Václav Ehrlich.

Spustit audio