Betlémáři z Litomyšlska vyzdobili piaristický chrám desítkami betlémů. Jsou mezi nimi rarity

7. prosinec 2023

Betlémy z papíru, dřeva, keramiky, šustí, ale i ze smaltu nebo drůbeřky uvidíte v Litomyšli. Na 70 betlémů vystavují Betlémáři Litomyšlska z Českého sdružení přátel betlémů v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli.

Můžete se těšit na Litomyšlský keramický betlém Ireny Švecové s místními osobnostmi nebo tvorbu profesionální výtvarnice a sběratelky kralických betlémů Zdenky Olivové. Svoje betlémy ukáže i původně vyučený kolář Vojtěch Hurych, který vyrábí i miniaturní figurky a vkládá je do ořechové skořápky.   

Betlém z drůbeřky se zapéká

Velmi specifický je betlém z těsta drůbeřky pekaře Bohumila Kubíčka. Ten se připravuje z hladké žitné mouky a vařící vody. Jednotlivé díly se slepují řídkým těstem. Po usušení se drůbeřka namáčí v louhovém roztoku a zapéká. Je to skutečná rarita. K vidění bude v litomyšlském piaristickém chrámu i velmi vzácný historický kostelní betlém z obce Chmelík.

Soustružený betlém Vojty Hurycha

„Práce našich šikovných autorů doplňujeme výpůjčkami z fondu Třebechovického muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem, od soukromých vlastníků, sběratelů. Letos se více zaměříme i na autorské papírové betlémy. Výstavou betlémů si v roce 2023 připomeneme výročí 800 let od postavení prvního betlému sv. Františkem z Assisi,“ doplňuje autorka keramických betlémů Irena Švecová a zve do Litomyšle:

„Zveme všechny, kdo mají rádi českou klasiku, betlémy, lidovou tvořivost, kdo se chtějí zklidnit, usebrat od shonu vánočních příprav. K tomu jsou ideální adventní soboty. Adventní nedělní odpolední čas je nabitý koncerty zpěváků, sborů, kapel, výtvarnými dílničkami a pohádkami pro děti, výstavami a akcemi v muzeu, zámeckém pivovaru. Nechybí gurmánský trh s vůní svařáku a dobrot, celý doprovodný program najdete aktuálně na webu andělský advent v Litomyšli.“

Podle čeho se pozná falešný kralický betlém? A jak dlouho vyrábí řezbář ovečku v oříšku? A proč nutně potřebují Betlémáři Litomyšlska nové členy? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související