Bojíte se urologa? Pomůže tzv. čurokelímek, který vyvinuli urologové z Pardubic

1. březen 2024

S přibývajícím věkem se většina z nás setkává s poruchami močení. Dají se rozdělit do dvou typů. „Buď jde močení obtížně a pomalu nebo se moč špatně udrží a dochází až k úniku moči,“ vysvětluje MUDr. Marcel Janda z Pardubické nemocnice.

U mužů problémy s močením souvisí nejčastěji se zbytňováním prostaty, případně dojde k zúžení močové trubice. „To znamená, že muž močí slabším proudem, trvá mu to déle, má při tom bolesti, v noci vstává, chodí často na záchod. To jsou typické příznaky, které se postupně s věkem zhoršují. A právě s tím se velmi často setkáváme na urologických ambulancích,“ podotýká urolog.

U mírnějších případů pomůžou byliny. „Nejstarším a účinným receptem je čaj z vrbovky. Dnes jsou na trhu kombinované preparáty, používají se kopřivy, slivoň africká nebo palma pilovitá. Jsou to byliny dostupné na trhu a ty dokážou mužům s mírnými příznaky opravdu ulevit.  U komplikovanějších případů se podávají léky, a pokud ani to nepomůže, dojde k operačnímu zákroku,“ popisuje léčebné postupy MUDr. Marcel Janda.

Prevenci zjednoduší tzv. čurokelímek

MUDr. Marcel Janda představil ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice tzv. čurokelímek, který by měl zjednodušit urologické vyšetření. Máte-li pochybnost o svém zdraví, přesto se bojíte zajít k urologovi, budete se moct otestovat díky kelímku, který vyvinuli urologové v Pardubicích na základě letitých zkušeností.

Urolog Marcel Janda

„Kelímek teď prochází certifikací. Je to triviální test, ke kterému potřebujete kelímek a stopky. Kdekoliv se do kelímku vymočíte a změříte si, jak dlouho to trvá. Pak se podíváte na hladinu moče a na stupnici si najdete čas. Průsečík času a hladiny vás zařadí do určité barvy a k určitému písmenku vyznačeném na kelímku. Červená barva je kritická. Kelímek je vhodný pro diagnostiku i pro ženy, které mají problém s opakujícími se záněty močových cest,“ říká MUDr. Janda.

V případě zúžené močové trubice může problémy s močením poměrně lehce vyřešit ambulantní operace, po které pocítíte úlevu ze dne na den. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související