Čechů jako Mongolů. Kocianova houslová soutěž má nečekané obsazení

15. duben 2024

Jaro v Ústí nad Orlicí bude znovu hudební. Blíží se 66. ročník Kocianovy houslové soutěže, kterou rámuje a dotváří festival Kocianovo Ústí. Stranou nezůstanou ani violoncellisté.

Soutěž mladých houslistů potrvá do 1. do 4. května. Organizátoři zaznamenali 59 přihlášek. „V historii jsme měli i přes 70, ale ten zájem od covidu roste. Děti jsou skvělé a pokaždé mi padá brada, když vidím, co umí zahrát. V podání nejstarších soutěžících slyšíme naprosto vyspělé, profesionální výkony. I laik ocení mimořádnost jejich výstupů,“ říká ředitelka Kocianovy houslové soutěže Lenka Lipenská.

Tucet zemí

Domácí houslovou školu reprezentuje 15 účastníků. A takhle vypadá mezinárodní účast: Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Německo, Lucembursko, Francie, Švýcarsko, Ukrajina, Turecko, Japonsko, USA, Mongolsko, tedy dalších 12 zemí světa. Právě mongolská výprava letos hlásí 15 soutěžících. „My už si budeme muset zaplatit kurzy mongolštiny,“ glosuje Lipenská.

Letošní laureát Kocianovy houslové soutěže dostane do ručního užívání nástroj z dílny mistra houslaře Jana Špidlena. Kdysi na něj hrával sám Josef Suk. O zápůjčku se postará Český královský institut. Za touhle novinkou stojí umělecký ředitel festivalu Kocianovo Ústí a předseda mezinárodní poroty soutěže Pavel Šporcl: „Jsem velmi hrdý Čech, hrdý na Kocianovu houslovou soutěž, na české houslisty. Hodně se o ně starám. Takový je můj střípek a veliká radost z toho, že se toto podařilo dojednat.“

Kociance předchází Heranova violoncellová soutěž. Ta má vlastně stejný formát pro soutěžící do 16 let. Začíná ve čtvrtek 25. dubna a potrvá do soboty 27. dubna.  

Program Kocianova Ústí 2024

  • JIŘÍ BÁRTA A ORCHESTR SUDETSKÉ FILHARMONIE JÓZEFA WIŁKOMIRSKÉHO
    27. 04. 19.30 - Roškotovo divadlo
  • PAVEL A PETR ŠPORCLOVI A ZEMLINSKÉHO KVARTETO
    29. 04. 19.30 - Kostel Nanebevzetí Panny Marie
  • MILAN KOSTELENEC A KOMORNÍ FILHARMONIE PARDUBICE
    02. 05. 19.30 - Roškotovo divadlo
  • PAVEL ŠPORCL: FEELING GOOD
    03. 05. 19.30 - Roškotovo divadlo
  • KONCERT LAUREÁTA A VÍTĚZŮ 66. ROČNÍKU KOCIANOVY HOUSLOVÉ SOUTĚŽE
    04. 05. 14.30  - Roškotovo divadlo
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související