Chcete ulevit očím? Pozor na špatné světlo, prach i sledování mobilu

7. červen 2018

Oči jsou propojené cévami a jsou jakýmsi filtrem a odrazem našeho životního stylu. Když se budeme o sebe i o ně dobře starat, můžeme předejít mnoha vadám a onemocněním zraku.

S oční hygienou začněte na pracovišti i doma. Upravte si správně osvětlení a zabraňte velké prašnosti. Také je vhodné, aby v místnosti, kde oči namáháme, nebyl velký hluk, který vás brzy unaví. Omezte hraní her na chytrých telefonech a počítačích. Obrazovka hlavně na mobilech bývá velmi jasná. Oči více namáhá a přispívá tak k jejich bolestem.  A nezapomeňte, že v letních měsících je důležité zrak chránit kvalitními slunečními brýlemi, které zásadně kupujte v optice.

Oči prozradí, jak se stravujeme a hýbeme

Nezapomínejte kromě oční hygieny také na zdravý jídelníček a pohyb. „Na jídelním stole by neměla chybět syrová zelenina a červené plody. Pochutnejte si na špenátu, červené řepě, mrkvi, nebo kapustě. Natrhejte maliny, rybíz i borůvky,“ doporučuje oční lékař Vladimír Korda. Dejte tělu zabrat i pravidelným cvičením, nebo běháním. Oči se skvěle prokrví.

Po čem ještě oči dobře fungují:

  • ovoce a zelenina
  • vejce
  • olivový olej (nejen očím, ale celému tělu prospějete, pokud máslo a další tuky nahradíte aspoň občas kvalitním olivovým olejem)
  • ryby z chladných moří
  • česnek cibule a kapary
  • ořech a semena (obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny)
  • víno (v malých dávkách pomáhá chránit zrak, díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních)

Ne vždy ale dodržování správného jídelníčku zaručí, že se v životě obejdeme bez brýlí, nebo se vyhneme očním vadám. O degeneraci sítnice a o vyšetření očního pozadí si můžete poslechnout ze záznamu.

Vladimír Korda
autor: Věra Říhová
Spustit audio