Chrudim připravuje stavbu separačního centra v průmyslové zóně

4. červenec 2023 09:00

Chrudim pokračuje v přípravě výstavby separačního dvora v průmyslové zóně Západ. Z původního projektu kvůli odporu obyvatel blízké části Markovice vyjmula kompostárnu. Nyní stavba získala územní rozhodnutí, dalším krokem bude dokumentace pro stavební povolení.

Spolupráce s Pardubicemi

Radnice jednala také s Pardubicemi a dalšími subjekty o budoucí spolupráci, řekl ČTK starosta František Pilný (ANO): „Domluvili jsme se, že by to byl trojprojekt, separační dvůr a recyklační linka Chrudim, separační dvůr a recyklační linka Pardubice - Dražkovice a jako koncová výroba závod firmy Eko faktor na zpracování zbytkových plastů v Rybitví. V tomto duchu vzniklo i memorandum.”

Memorandum počítá i s tím, že pokud by se model spolupráce nezdařil, koncové zařízení na plasty by mohlo být v Dražkovicích nebo v Chrudimi.

Chrudim zvažuje v průmyslové zóně postavit odpadové centrum

Kolem celého areálu je navržený zelený pás stromů, má přispět k oddělení separačního dvora od okolí, především od Markovic. Náklady na vybudování separačního dvora Pilný odhaduje na 80 milionů korun, město chce na projekt získat dotaci z programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace.

Bioodpad může Chrudim pro zpracování vozit do městské kompostárny Pardubic v Dražkovicích. Podle Pilného by ale bylo možné využít i soukromou kompostárnu ve Slatiňanech, která nabízí výhodnější ceny.

autor: Josef Kopecký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související