ČRo natáčí rozhlasovou hru o Velké pardubické, autoři se inspirovali článkem v novinách

13. říjen 2015

Tři koně v důchodu se rozhodnou ještě jednou si zaběhnout Velkou pardubickou. To je děj nové hry z unikátního projektu Českého rozhlasu Bleskový kabinet. Tvůrci se sešli v pátek nad denním tiskem a vybrali jednu zprávu. Podle ní pak napsali přes víkend hru. V pondělí už v nahrávacím studiu seděli herci v rolích dostihových legend.

Hra autorů Milana Šotka a Jiřího Suchého z Tábora s názvem Sweet Dreams of Sweet Sixteen začíná dialogem tří vysloužilých šampionů Velké pardubické. Koně Tiumena a klisen Orphee des Blins a Sixteen.

Inspirací nové hry byly články z pátečních novin o tom, jak se mají bývalí šampioni Velké pardubické, a jestli jsou ještě zdraví.

„Sixteen jediná má jisté potíže, trpí narkolepsií. Dokonce, jak psali v článku: nažere se a za čtvrt hodiny se zhoupne dozadu, a pak se složí jako šraňky. A z tohoto článku autoři napsali hru, ve které si tyto koně na závěr Velkou pardubickou ještě zaběhnou,“ popisuje okolnosti vzniku hry její dramaturgyně Renata Venclová.

Hra je pojmenovaná podle klisny Sixteen. Sweet dreams, tedy sladké sny proto, že trpí narkolepsií a sweet sixteen, tedy sladkých šestnáct, že jde o ni.

Bývalým dostihovým šampionům Velké pardubické propůjčili své hlasy Valerie Zawadská, Taťjana Medvecká a Jaromír Dulava.

„Herci to měli v něčem jednoduché, mohli úplně zapomenout na domácí přípravu, protože žádné texty neměli a věděli akorát to, že to bude o Velké pardubické. Tady jsme si pak přečetli hru, abychom se zorientovali, domluvili jsme se, jaké jsou základní charaktery tří veteránů a šli jsme točit,“ popisuje režisérka Martina Schlegelová.

Zvukový designer Ladislav Železný začal v úterý pracovat na ozvučení celé hry. Ráno si proto nakoupil kokosové ořechy.

„Je dost obtížné natočit koně v hřebčínu. Tak jsme se rozhodli, že uděláme trošku nadsázku a budeme dělat koně pomocí dvou půlek kokosového ořechu,“ popisuje. Ještě mu zbývá nazvučení cesty domovem důchodců a především jízdy výtahem.

Hra podle týden staré novinové zprávy bude mít premiéru v pátek ráno na stanici Vltava. To už se sejde v čítárně poslední tým Bleskového kabinetu, aby vybral téma pro novou hru.

autor: Radek Kříž
Spustit audio