Dejte na vaší zahradě šanci mangoldu

16. srpen 2019

Mangold je brácha červené řepy, jak jsme se dozvěděli od zahradníka Františka Hlubockého. Je to jak okrasná, tak velmi chutná a zdravá zelenina, bohatá na vitamín C.

Pěstování mangoldu doporučuje zahradník František Hlubocký. Je to zároveň okrasná zelenina. Žluté, vínové i zelené rostliny se na západě běžně používají pro okrasu, a dokonce i do vázy ke květinám.

„Na podzim mangold nevytrhávejte. Holé rostliny se srdíčky před zimou přikryjte. Krásně vám přezimují a brzy na jaře nasadí nové listy, které vám v kuchyni poslouží. V té době si zároveň nasejte nová semena mangoldu a budete se těšit z úrody skoro celý rok,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký.

Recept: špenát z mangoldu i s řapíky

Řapíky jsou tvrdší, proto je dejte osmažit na cibulku dříve, aby změkly, potom přidejte nasekané listy mangoldu. Ale pozor, velmi zmenší svůj objem, takže si připravte hodně listů do zásoby. Potom už zbývá směs osolit, opepřit, přidat česnek, stejně jako při přípravě běžného špenátu. Vajíčko může být a nemusí.

Stejně dobře chutná tzv. špenát z listů červené řepy.

Listy mangoldu mohou mít bílý i červený řapík
Spustit audio

Související