Děti a Vánoce

Určitě jste všichni někdy slyšeli, co se před Vánoci často říká: Vánoce se dělají kvůli dětem. Nebo: V rodině, kde nejsou děti, nejsou pravé Vánoce. Možná to byla pravda dřív, kdy o děti nebyla nouze, a tam, kde děti nebyly, se Vánoce opravdu příliš neslavily.

Dřív to ještě šlo, neslavit Vánoce, dřív nebyla taková mediální masáž jako dneska, dřív stačilo dát za okno svíčku a měli jste klid.

Je pravda, že i dneska se dají Vánoce zaspat, ignorovat, a ani svíčku nemusíte dávat do okna! Po Štědrém večeru se ráno spokojeně probudíte a s úsměškem sledujete hory vánočního papíru u kontejnerů. Mimochodem, prospat se Vánocemi už dneska praktikuje spousta lidí, ale je pravda, že Vánoce nemusíme prospat! Volné dny si můžeme prožít tak, jak sami chceme – třeba u moře!

Cestovní kanceláře by měly začít nabízet takzvané Vánoční útěky. Několikadenní zájezdy, zhruba od 20. prosince. Vánoční útěky do nevánočních, cenově dostupných míst, kde o nějakých Vánocích neuslyšíte ani slovo a vrátíte se nestresovaní a odpočatí na silvestrovské radovánky. Dovedete si představit tu nádheru?!

Nic neshánět, žádné fronty, tlačenice, shon, sbalit si 20. prosince malé zavazadlo a nazdar Vánoce, tentokrát mě nedostanete!

Ale pojďme zpátky k dětem, u kterých jsem začala.

Když jsem byla malá, vzpomínám si, že jsem jenom výjimečně zaslechla maminku, tety a babičku, jak si povídají o někom, kdo nemůže mít děti. Daleko víc, a vlastně pořád, se tehdy, v padesátých letech, mluvilo o tom, která žena je v jiném stavu. Vzpomínám si, jak jsem si v pěti letech zahrála před tetou Evou na dospělou a důležitě jsem jí oznámila, že paní Kratochvílová je v novém stavu... 

Dřív sice široko daleko nebyl problém mít miminko, ale doba se mění. Jen si vzpomeňte, kolik žen z vašeho okolí chce otěhotnět a nedaří se jim to. Začíná to být velmi citlivá otázka a člověk někdy musí opatrně našlapovat, aby led pod ním nepraskl!

Je to asi dva roky, kdy jeden moderátor v rozhlase v debatě s gynekoložkou řekl: Předpokládejme tedy, že jsem rodič. A lékařka okamžitě zareagovala: Mladý muži, co není, určitě bude!

Její reakce mě zarazila. Kde se v ní bere jistota, že ten moderátor bude rodič?

Co když je ten mladý muž gay? Nebo se svojí partnerkou děti mít nemůže? Nebo prostě děti mít nechce?

Podobné věty jsou nebezpečné, protože je čím dál víc párů, které děti mít nemohou. Vina se už dávno nedává jenom ženě. Za neplodnost mohou i muži. Jejich spermie jsou buď malé, líné, je jich málo, nebo se netvoří vůbec. Pak přichází na řadu umělé oplodnění, které je ve většině případů úspěšné.

Na druhou stranu znám několik párů, které děti nemají, protože je nechtějí. Chtějí si prožít svůj život po svém, chtějí zodpovídat jenom sami za sebe, žít jenom pro sebe.

Znám například šťastné manželství Heleny a Petra. Jsou bezdětní, protože děti nechtěli mít, dneska je jim kolem padesáti, ve svých profesích jsou úspěšní a spokojení a jsou spolu stále šťastní a dokonce víc než dřív! A víte proč?

Protože dneska, v jejich věku, je už nikdo „do dětí“ netlačí a už je neobtěžují otázky typu: A co vy? Kdy už něco budete mít?

Možná vám tohle vypravování přijde trochu kostrbaté. Ale tohle všechno jsem vám vypravovala jenom proto, abych vám na závěr řekla, že Vánoce mohou být šťastné a spokojené i v rodině, kde děti nejsou.

Spustit audio