Domácí chléb

Upéct vlastní chleba není tak těžké, jak by se mohlo zdát. A pokud nemáte čerstvé droždí nebo kvásek, zvládnete ho i se sušeným droždím.

Suroviny:
500 g hladké pšeničné chlebové mouky
1 sáček sušeného droždí
lžíce kmínu
lžička soli
375 ml vlažné vody

Podle chuti můžeme přidat různá semínka, ořechy, nakrájená sušená rajčata a podobně.

Postup:
Nejdříve smícháme suché suroviny, poté přilijeme vodu. Vypracujeme ručně nebo za pomoci kuchyňského robota těsto, které po chvilce přestane lepit. Těsto přendáme do mísy, lehce zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Znásobí objem, trvá to asi hodinu.

Těsto poté vyklopíme na vál a překládáme – vytáhneme část těsta, přeložíme doprostřed a takto to uděláme asi desetkrát. Potom těsto otočíme, aby nám vzniknul bochánek a dáme ještě znovu kynout, asi na půl hodiny.

Troubu rozehřejeme na 250°C a připravíme si hrnec, ve kterém chléb upečeme – díky tomu se nám nerozjede do stran a zachová si tvar. Těsto vložíme do hrnce a pečeme asi 20 minut pod pokličkou. Tu poté odklopíme, teplotu snížíme na 200°C a pečeme ještě asi 25 minut.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Související

  • Pomazánka z pečených paprik

    Pomazánka z tvarohu s kouřovou chutí pečených paprik - skvělá k letní večeři nebo namazaná na plátek bagety bude výborná k vínu.

  • Pesto z medvědího česneku

    Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Vyzkoušejte ho do pesta.

  • Dýňová polévka

    Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.