Družstevní bydlení má své výhody

19. únor 2018

V družstevních bytech u nás žije asi milion lidí. Bydlení v těchto bytech má své zákonitosti. Pokud užíváte družstevní byt, nejste vlastníkem bytu vy, ale družstvo.

Jako člen družstva ale máte k bytu užívací právo, a vaše práva a povinnosti jsou silně chráněny novým občanským zákoníkem. Sousedské spory se dají vyřešit jednodušším způsobem, než v bytech v osobním vlastnictví.

Družstevní byty se neprodávají, ale převádí se družstevní podíl.  Pojem prodej je tedy nesprávný, jedná se o převod družstevního podílu na jiného vlastníka. Družstevní podíl je také předmětem dědického řízení. Pokud se rodiče rozhodnou převést svůj podíl na své potomky, není s tím problém. Naopak, je to administrativně jednodušší, než prodej.

Výhody a nevýhody družstevních bytů

  • Pružnější převod bytů – je to jednodušší, nepotřebujete k tomu zpracovávat žádné znalecké posudky, družstevní podíl se převádí v sídle družstva, je to administrativně jednoduchá záležitost.
  • Správa společných částí domu je jednodušší. Pokud někdo porušuje stanovy družstva, máme páky a mechanismy, jakým způsobem tohoto člena popohnat ke sjednání nápravy.
  • U chronických dlužníků je to podobné. Pokud dlužník porušuje stanovy, může dojít k vyloučení z družstva, a byt může být přidělen někomu jinému
  • Nevýhodou je, že obyvatel družstevního bytu není zapsán jako vlastník v katastru nemovitostí. Jeho jméno tam nefiguruje, protože vlastníkem je bytové družstvo. Ale jeho práva jsou silně chráněna novým občanským zákoníkem.

Převod do osobního vlastnictví

Vlastníci družstevních bytů si mohou zažádat o převod do osobního vlastnictví od roku 1995. „Není to složité. Původní zákon ukládal povinnost, že musíte požádat do roku 1995, ale řada družstev tento termín stále prodlužovala. Žádost se podává na bytovém družstvu, tam už se k tomu připraví smlouvy, které se po podpisu podají do katastru nemovitostí. Následně jste zapsáni v katastru nemovitostí,“ vysvětluje předseda Svazu českých a moravských bytových družstev. 

Nejzazším termínem, dokdy mohou být družstevní byty převáděny do osobního vlastnictví členů družstva, je rok 2020. Nová právní úprava umožňuje změny i po tomto termínu, ale musí souhlasit nejvyšší orgán družstva. U velkých družstev je to Shromáždění delegátů.

Zákon byl mnohokrát novelizován, takže je možné, že dojde ještě k dalším změnám. „Já osobně věřím tomu, že proces družstevní bytové výstavby se opět nastartuje,“ uzavírá Ing. Jan Vysloužil.

Spustit audio