Dům U Jonáše by mohl být v dubnu po havárii vody částečně v provozu

16. leden 2018 13:15

Dům U Jonáše v Pardubicích by mohl být v dubnu už částečně v provozu. Hlavní výstavní prostory Východočeské galerie o Vánocích poškodila havárie vody. Kompletní opravy i restaurování cenné výmalby potrvají déle, možná přesáhnou pololetí.

„V tuto chvíli je definovaná bezprostřední škoda, která se týká vysoušení, odstranění závad. Vyčíslená je na 250.000 korun včetně DPH. To by nám mohlo umožnit v ideálním stavu v dubnu částečné zprovoznění,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

„Během toho se zpřesní škoda. Pak by se letos realizovala obnova sítí, obnova omítek i památková obnova fresek. To je druhá etapa, která spíš přesáhne druhé pololetí,“ řekl Línek.

Galerie je pojištěná a podle pracovníků pojišťovny jde o nezaviněnou havárii, kterou finanční instituce proplatí.

Hasiči k Domu U Jonáše vyjeli i v pondělí večer. Jednalo se ale jen o planý poplach, který zřejmě způsobila kombinace požárních čidel a výkonných vysoušečů vzduchu

Havárie se stala ve zdi technické místnosti ve druhém patře. Voda poté protekla do prvního patra, do přízemí a sklepa. Zasáhla i zeď sousedního domu, kde sídlí firma Stapro. Ohrozila a částečně poničila nejen vystavená díla, ale také zdi, podlahy a stropy domu včetně vzácné renesanční fresky.

Východočeská galerie existuje od roku 1953, hejtmanství ji převzalo do své správy v roce 2001.

Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí je součástí městské památkové rezervace. Zčásti se v něm dochovaly pozdně gotické a raně renesanční prvky. Fasádu zdobí štuková výzdoba, zobrazuje starozákonního proroka Jonáše, kterého polyká velryba. Výjev patrně zhotovil pardubický sochař Jakub Teplý. Dům se naposledy kompletně rekonstruoval ve třech etapách od 70. let minulého století.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio