Folk Portu spolkl

21. únor 2018

Jeden mudrc kdysi řekl: Folk Portu spolkl. Ten mudrc se jmenoval Jaroslav Velinský, známý spisovatel detektivek a science fiction, ve světě trampském však proslul pod jménem Kapitán Kid.

Ona slavná a pravdivá věta se vlastně nazývá jakousi Kidovou konstantou, každý rok o ni můžeme přemýšlet, když se rozjíždějí oblastní kola Porty a z tradičních trampských, country a bluegrassových kapel, pro které byla soutěž původně určena, se přihlásí málokterá.

Je to však proces zřejmě nezvratný a Kapitán Kid tu svou pravdu bohužel pozoruje už jen z nebeské báně - v  tomto týdnu si připomínáme šesté výročí jeho úmrtí.  Ale také narozeniny folkloristy s bigbeatovou duší Petra Ulrycha nebo trubadúra Jaroslava Mariana ze skupiny Klíč.

Spolektiv hraje a pomáhá mladým

Hlavní náplní tohoto dílu Folkových pohlazení je však rozhovor s Jardou Hnízdilem, kapelníkem znovuzrozené jihočeské kapely Spolektiv, která nejen že se po bezmála osmnáctileté pauze vrátila k muzicírování, ale také začala pořádat koncerty a pomáhat mladé folkové generaci.

Ve spolupráci s Václavem Koblencem ze skupiny Bonsai č. 3 získali mediální podporu a sehnali sponzory pro seriál koncertů představující novou jihočeskou hudební krev, která s naším žárem nějak souvisí. Už druhý takzvaný Večer S se uskuteční v Divadle U kapličky v Českých Budějovicích tento pátek od 19 hodin a vystoupí na něm: Banjaluka (crossover-folk), René Souček (písničkář, který strhne dav) a The Giant Mountains Band (silné barytony s neúnavným banjem).

Spustit audio