FOTONÁVOD: Jak si doma ušít roušku krok za krokem

17. březen 2020

Povoláním je radiologickou asistentkou a pracuje v jedné z pražských nemocnic. Zároveň je ale taky rodačka z České Lípy Petra Králová hodně šikovná švadlena a podělila se s námi o návod, jak si doma ušít roušku.

Budete potřebovat:

  • Bavlněnou látku – jeden nebo dva různé vzory
  • 2 x 20 cm tenké prádelní gumy
  • 13 cm drátku
  • nůžky
  • špendlíky
  • ideálně šicí stroj, případně lze ušít i v ruce

Samotný návod je po jednotlivých krocích popsaný ve fotografiích:

Pokud si bavlněnou roušku doma ušijete, je potřeba dodržovat několik hygienických zásad. Můžete ji sice použít opakovaně, ale před každým použitím byste ji měli vyvařit nebo alespoň důkladně vyžehlit.

Roušku také není možné nosit celý den, je lepší mít jich několik a každou používat jen několik hodin. Nikdy roušku s nikým nesdílejte a po použití s ní pracujte obezřetně, určitě ji například nepokládejte na jídelní stůl.

autoři: Petra Králová , reČRoL
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.