Gymnazisté v Pardubicích si připomínají totalitu i oběti v Paříži

17. listopad 2015

V Pardubickém kraji se šíří vlna solidarity s Francií, kterou v pátek zasáhly krvavé teroristické útoky v Paříži. Soustrast vyjadřují města, úřady i školy. Vyvěšují smuteční prapory a francouzské vlajky a na různých místech vznikají spontánně pietní místa.

Památku obětí útoků uctili v Pardubicích taky čeští a polští studenti, které svedla dohromady společná výstava na téma totalita v Polsku a Česku 80. let. Její vernisáž zahájili symbolickou minutou ticha a redaktor Ondřej Wolf byl u toho.

„Jsem věřící, jsem křesťanka, tak jsme se snažila i vzpomenout v modlitbě na ty oběti a zároveň uctít jejich památku,“ říká studentka 4. ročníku Klára Kalinová, která si na svetr připnula i francouzskou vlajku.

Přímo na chodbě gymnázia vzniklo pietní místo, které připomíná oběti útoků v Paříži. V jeho středu Eiffelova věž z lepenky a kolem je zapáleno několik svíček.

Spoluautorem vzpomínkového místa je student druhého ročníku Kryštof Šimek: „Já jsem si představil sebe, jak jsem v Paříži a vidím tam ležet na zemi třeba někoho z mých příbuzných, známých.“

Zpráva o tom, co se odehrálo v Paříži, zasáhla i polské studenty, kteří společně s českými vrstevníky mapovali naši nedávnou minulost.

V reakci na tragédii v Paříži svěsilo Gymnázium Mozartova vlajky na půl žerdi

Podle studenta lycea z Wroclawi, Krzysztofa Mindowicze, je to, co se stalo, strašné a doufá, že se už nic podobného opakovat nebude.

Vernisáž výstavy tak dostala zcela jiný rozměr, i když ne úplně.

„Kdo zapomíná na hodnoty, z kterých civilizace vyrůstá, ten o ně velmi často přichází. My si to musíme stále připomínat a o ty hodnoty usilovat a chránit je,“ myslí si ředitel pardubického gymnázia Mozartova Marek Výborný.

Společná výstava českých a polských studentů mapuje příběh Jana Zajíce a polsko-českou každodennost v období normalizace. Podle studentů jde o to, bojovat za ideály svobody a demokracie i dnes, kdy Evropa zažívá složité období.

autor: wol
Spustit audio