Gymnázium v Moravské Třebové otevře obor pro piloty. Garantem by měl být Martin Šonka

18. leden 2018 10:40

Na gymnáziu v Moravské Třebové na Svitavsku nejspíš vznikne technické lyceum, které studenty připraví v oboru letectví, absolvovat mohou i pilotní výcvik. Žádost o registraci nového studijního oboru podá gymnázium na ministerstvo školství do konce září.

„Již od prvního ročníku budou studenti odbornými předměty připravováni směrem k letecké oblasti. Ve třetím ročníku se budou moci rozhodnout, zda se zaměří na pilotování, nebo spíše na údržbu a konstrukci letadel,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Obor pro piloty chybí

V Česku podobný obor není. Dosud jediná střední škola v republice, která nabízí vzdělávání spojené s letectvím, je ve Vodochodech, studijní obor je tam ale bez maturity.

Přistávací dráha letiště u Moravské Třebové se otevře in-line bruslařům

03110078.jpeg

Sportovci na kolečkových bruslích se mohou dnes poprvé projet po přistávací dráze na letišti u Moravské Třebové. Tuto možnost dohodlo vedení města s tamním aeroklubem, kterému na vybudování dráhy přispělo.

Výukové hodiny si studenti mohou započítat do vzdělávacích kurzů pro získání pilotního průkazu i pro způsobilost v dalších profesích, které jsou spojené s letectvím.

„To by mělo být jedním z benefitů tohoto oboru, který usnadní získání letecké licence nejprve pro plachtaření a poté i pro pilotování motorových letounů,“ řekl hejtman.

Výuku chce kraj koordinovat s Úřadem pro civilní letectví a jedná také s Vysokým učením technickým v Brně, které předložilo požadavky, jak by měl být absolvent školy připraven, aby mohl jít studovat vysokoškolský obor.

Výcvik by mohl vést Martin Šonka

Garantem bude jeden z nejlepších světových leteckých akrobatů a závodník série Red Bull Air Race Martin Šonka, který se v Moravské Třebové dlouhodobě připravuje. Šonka nabízí i přímou pomoc při vedení praktického výcviku.

zdroj: ČTK
Spustit audio