Hala v České Třebové se rok po pádu střechy otevírá

11. leden 2018 08:10

Před rokem se nové sportovní hale v České Třebové zřítil strop. Přestože tou dobou bylo uvnitř asi 70 lidí, stihli všichni utéct a havárie se tak obešla bez vážných zranění. Půl roku pak trosky zkoumali kriminalisté, dalších šest měsíců trvaly opravy.

Od dnešního odpoledne by hala měla konečně sloužit sportovcům i žákům nedaleké střední školy.

„Vrchní komisař už v červnu loňského roku obvinil pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti 66letého projektanta a o dva roky mladšího nezávislého statika,“ říká orlickoústecká policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Případ kriminalisté uzavřeli na začátku tohoto týdne a spis předali státní zástupkyni Aleně Provazníkové. Ta v nejbližších dnech rozhodne o podání žaloby: „Předpokládám, že začátkem příštího týdne by mělo být rozhodnuto. Prováděla jsem v té věci dozor, takže předpokládám, že by měla být podána obžaloba.“ Projektantovi i statikovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let ve vězení.

Celková škoda nakonec byla odhadnutá na 16 milionů korun. A to i proto, že do haly víc než půl roku pršelo a bylo tak potřeba vyměnit i vnitřní vybavení, říká ředitel vyšší a střední školy technické Jan Kovář: „Byla poškozená podlaha, podmáčené omítky, téměř veškeré zařízení, které v tělocvičně bylo a bylo poškozeno pádem, je vyměněno.“

Konstrukce stropu v hale je teď pevnější a má jiný vzhled, aby sportovcům nepřipomínala tu zřícenou

Strop je teď robustnější

Nový strop je vyšší a navržený tak, aby opticky působil robustněji. Za jinou stavební technologii zaplatil Pardubický kraj pět milionů korun. Byl to jediný výdaj, který hejtmanství v souvislosti s opravami mělo. Škodu na hale zaplatila pojišťovna.

„Jsou to peníze podle nás dobře investované, a když jsme o tom rozhodovali na radě kraje i zastupitelstvu, tak se všichni shodli, že tato investice se určitě vyplatí,“ říká hejtman Martin Netolický z ČSSD. Od dnešního odpoledne bude hala opět v provozu. Bez tří dnů tedy přesně rok po havárii.

Podívejte se na srovnání, jak vypadala hala těsně po havárii a jak vypadá dnes:

K nehodě haly v České Třebové došlo před rokem, policie na místě vyšetřovala půl roku a v červenci 2017 začaly opravy a přípravy na stavbu nové střechy:

  • Leden 2017 – v sobotu 14. ledna se o půl deváté večer při florbalovém utkání propadl strop
  • Únor 2017 – vyzvedávání vazníků a začátek odklízení trosek
  • Červen 2017 – policie na místě ukončuje vyšetřování. Obviňuje projektanta střechy a nezávislého statika
  • Září 2017 – dělníci začínají montovat střešní vazníky a opravují poničený interiér
  • Prosinec 2017 – tělocvična je opravená a zkolaudovaná
  • Leden 2018 – policie ukončuje vyšetřování a předává případ státní zástupkyni
  • Leden 2018 – slavnostní (znovu)otevření
autoři: zen , pta