Hejtman Netolický: Krizový plán máme. Věřím, že potřeba nebude

2. duben 2020

V Pardubickém kraji bylo ke čtvrtečnímu ránu 114 pozitivních případů z celkového počtu asi 900 lidí testovaných na koronavirus. „Největší přírůstek jsme za celé období zažili ve chvíli, kdy se nákaza objevila v Pardubické nemocnici. Jinak Pardubický kraj patří k těm, které nejsou zasažené nejvíce,“ komentuje čísla hejtman Martin Netolický.

Počet testovaných obecně není příliš vysoký. „To je způsobeno tím, že je nedostatek odběrových setů. A tady nám opět selhává distribuce ze strany státu. Testováni jsou občané nikoli preventivně, ale hlavně ti, kteří mají nějaké příznaky“, vysvětluje hejtman.

Distribuce a zmatky

Nejenom distribuce testovacích setů, ale i ochranných pomůcek především v začátcích epidemie vázla. To už se ale povedlo aspoň částečně zvrátit. „Pokud jde o ministerstvo vnitra, tak distribuce skutečně funguje v současné době velice dobře. Bohužel do toho ale někdo neustále vnáší zmatky a  jsou to hlavně ostatní rezorty. Jak ministerstvo zdravotnictví, tak některá další. Adresáti se pak těžko vyznají v tom, kdo jim materiál dodá,“ říká hejtman Netolický.

Na koronavirus se chystají také v domovech pro seniory: „My jsme se snažili připravit pohotovostní sety, které obsahují základní pomůcky pro ochranu zaměstnanců například domovů pro seniory. Ve chvíli, kdy se nákaza někde objeví, okamžitě budeme těmito sety dané zařízení zásobovat,“ ujišťuje Martin Netolický.

Objednávkový systém do konce týdne

„My jsme prozatím distribuci prováděli plošně pro poskytovatele zdravotní a sociální péče. Chceme zavést objednávkový elektronický systém. Jednoduchý dotazník bude odeslán na centrální adresu, bude objednávkou konkrétního materiálu. Tím eliminujeme zásobování materiálem, o který třeba nebude na daném území zájem, a naopak se můžeme soustředit na zásobování toho, co se nedostává,“ vysvětluje Netolický výhody systému.

Čtěte také

Koronavirus se objevil už také u zdravotnického personálu v Pardubické nemocnici. „Informovali jsme o devíti nakažených zaměstnancích, mezi kterými byl jeden lékař. Po provedení dalších testů víme, že celkem jich je deset. Počet se tedy dramaticky nezvyšuje. Nicméně je to nepříjemná situace, i proto, že šlo o zaměstnance z kardiologického oddělení. Zejména do tohoto oddělení tak budou přijímáni pacienti urgentní, co šlo odložit, bylo odloženo. Mohu ale ubezpečit občany, že péče pro ně není nějak dramaticky omezená,“ ujišťuje Martin Netolický.

Bezpečnost zdravotníků

V souvislosti s objevením nákazy v nemocnici vyvstává otázka, jak je zajištěna bezpečnost sester a lékařů. „Každý má pocit, že musí při všech úkonech, které vykonává mít pomůcky té nejvyšší kategorie. Ono to tak úplně nemůže být. Jednak jsou pomůcky drahé a zároveň je jich nedostatek. Peníze samozřejmě nehrají zásadní roli, na druhou stranu například respirátory třídy FFP3 prostě nejsou. Naštěstí naše nemocnice se předzásobila ještě před krizí a před tím, než nám dával moudré rady a doporučení ministr zdravotnictví. Každopádně i kategorie FFP 2 mají přesná doporučení. Je přesně stanoveno na jaké úkony se které pomůcky používají,“ říká Netolický.

Krizový scénář

Epidemii koronaviru se u nás zatím daří držet pod kontrolou, co kdyby se ale situace dramaticky zhoršila? „My počítáme s vyčleněním prostor v jednotlivých nemocnicích a dalších zařízeních akutní péče.  Ten plán v tomto smyslu byl připravený už před epidemií. Jsme připravení, máme i nouzová řešení, ale věřím v to, že je nebudeme muset realizovat. Musím apelovat na občany, a také jim poděkovat, že dodržují ta nepříjemná nařízení, která nás omezují všechny,“ dodává hejtman Martin Netolický.

Spustit audio

Související