Hitler je loutka. Uvidíte ho v Chrudimi

21. březen 2015

Do Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se můžete vypravit na novou sezónní výstavu. Ukazuje, jak vypadalo loutkářství ve válečném období. Ani loutky to totiž neměly za protektorátu jednoduché.

Některé inscenace podle Němců ohrožovaly veřejné smýšlení. Například tajná zpráva pražského ústředí SS mluví o výjevu, ve kterém vystupuje Hurvínek v roli zázračného dítěte a ve kterém Němci spatřovali přímý výsměch Vůdci. A i loutka Hitlera se na výstavě objeví.

Nová sezónní výstava v muzeu loutkářských kultur přináší atmosféru válečného období. Její první část připomíná 70. výročí konce 2. světové války a jmenuje se Bílé prapory nad Evropou. Ukazuje loutkářství v době fašismu.

„Můžete tady vidět hlavičky Jaroslava Švába, které vznikaly právě v jeho grafické škole, potom maňásky ze skupiny Puls. Asi největší část patří souboru loutek Václava Podsedníka, který je vytvářel za svého působení v Anglii u letectva,“ říká kurátorka této expozice Kateřina Valíková.

Čtěte také

A dodává, zda se loutky musely nějak restaurovat: „Úplně v pořádku nebyly, ale taky nebyly zničené, protože Podsedník loutky vytvářel pro svou hru Legenda legendovitá, která ale nebyla uskutečněna. Místo divadelní dráhy, kdy ty loutky trpí nejvíce, nastoupily výstavní kariéru. Procestovaly s čs. armádou kus Anglie.“

Umělecká scéna Říše loutek hraje bez přerušení již 95 let

Druhá část výstavy pak mapuje významnou českou loutkohereckou divadelní scénu s názvem Říše loutek. Divadélko založili před 95 lety sochař Vojtěch Sucharda a jeho žena malířka Anna Brichová. Ve své době se stala tato scéna senzací. Loutkáři často uváděli představení s historickou a národní tématikou. Právě alegorické hry podněcovaly odpor proti okupantům.

V Chrudimi jsou k vidění loutky ze dvou inscenací, vysvětluje kurátorka Denisa Horníková: „Je to vlastně z inscenace Husička. Tato inscenace měla premiéru měsíc předtím, než byla ukončena 2. světová válka. Ta druhá inscenace se jmenuje Cvrček houslista. Loutky vytvářel opět Sucharda a hru jako takovou režírovala jeho manželka Anna Suchardová – Brichová.“

Pohled ze Soukenické do Břetislavovi na Muzeum loutkářských kultur

V Chrudimi jsou vystaveny nejen loutky a kostýmy, které si divadelníci sami vyráběli, ale také celá scéna z inscenace Doktor Faust. Ukázku hry uvidí návštěvníci i ze záznamu na televizní obrazovce. Expozice je otevřena do 10. ledna 2016.

autor: KUB
Spustit audio