Holice budují novou lávku pro pěší přes Ředický potok

11. červenec 2018 10:20

Zanedbané lávky a mostky. To je téma, které teď řeší nejedna radnice. Aktuálně se to týká i Holic na Pardubicku. V místní části Na Mušce stavbaři budují úplně novu lávku přes Ředický potok, aby lidé mohli bezpečně přecházet na druhý břeh.

Stará lávka stojí, nová vzniká opodál

Lidé se o svoji bezpečnost bát nemusejí, stará lávka je sice podle statika v havarijním stavu, její zřícení bezprostředně ale nehrozí. Přesto město buduje asi sto metrů od ní hned vedle budovy Holubova gymnázia novou. A až bude v provozu, nechá tu starou odstranit. Nová asi sedm metrů dlouhá lávka bude sloužit hlavně lidem z okolních bytovek a rodinných domů, povede přes ni nejkratší cesta do blízkého nákupního střediska.

Nejdřív 35, teď 60 milionů. Tolik má stát sportovní hala v Holicích

Rekonstrukce stadionu v Holicích

Sokolovna, stará sportovní hala a tělocvična gymnázia. I to je prý na sedmitisícové město málo. Radnice v Holicích na Pardubicku chce proto stavět čtvrtou sportovní halu. Větší, ale taky dražší. Její stavba by podle zástupců města měla začít už v létě.

Aktuálně je hotová mostovka, zbývá dodělat zábradlí, přístupový chodník a osvětlení. Hotovo by mělo být do konce prázdnin a město za stavbu utratí 1,3 milionu korun.        

Nová lávka nevzniká přesně v prostoru té staré, protože se město s vlastníkem přilehlého pozemku nedohodlo na odkupu. Podle starosty Ladislava Effenberka (ČSSD) tak nakonec dostal zelenou plán umístit novou lávku na nejbližší možný obecní pozemek. A to je přímo pod okny holického gymnázia.

V Holicích je takových mostků hned několik. Starosta Effenberk řekl, že jejich stav zmapovaný mají: „Zatím teda kromě tohohle jednoho jsou ty ostatní funkční. Na mnohých bude udělat nové zábradlí, protože to je zrezlé. Ale vlastní konstrukce je dobrá.“

Stará lávka přes Ředický potok v Holicích
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio