Hrad Svojanov otevře první část opravených koníren

3. květen 2019 10:10

Na hradě Svojanov bude o víkendu otevřena první část opravených bývalých koníren. Bude sloužit hlavně ke krátkodobým výstavám. Konírny dosud veřejnosti přístupné nebyly.

„Je to budova bývalého poplužního dvora z 16. století. Podstoupila klasicistní úpravu v 19. století, kdy získala dnešní podobu. Když byl hrad státní, sloužily konírny statkům a dostaly se do havarijního stavu,“ řekl kastelán Miloš Dempír.

Objekt bylo nutné nejdříve staticky zajistit, protože se uvnitř propadly klenby. Později se opravovaly střechy, krovy, okna a fasády.

V sobotu hrad v nové galerii se dvěma sály představí návštěvníkům víc než 120 vyšívaných nástěnek a kuchařek Petry Totuškové.

Hrad Svojanov představuje opravený objekt bývalých koníren

Druhá výstava nazvaná Flóra očima autisty začne 27. července, vystaveny budou fotografie klienta Rodinného Integračního Centra, studenta pardubického anglického gymnázia, který trpí poruchou autistického spektra - Aspergerovým syndromem.

Na závěr, od 7. září budou na hradě vystavené repliky českých korunovačních klenotů z dílny známého šperkaře Jiřího Urbana, expozice bude doplněná zajímavostmi z mnohasetleté historie českého pokladu. Atmosféru období středověku navodí kopie zbraní, repliky oděvů a obuvi, mince, miniatury a 3D modely.

Hrad chce v příštím roce dokončit opravy i další části koníren. Vznikne v nich galerie barokních soch z morového sloupu v Poličce, které byly nahrazeny kopiemi.

Hrad z 13. století

Hrad Svojanov byl založen kolem roku 1224 jako královské věnné sídlo. Od roku 1910 je v majetku města Poličky. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v Pardubickém kraji. Vloni na hrad přijelo více než 60 000 turistů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související