Hrady táhnou. Památky v Pardubickém kraji loni zažily rekordní sezónu

10. leden 2018 10:35

Návštěvnost nejznámějších památek v Pardubickém kraji se v loňském roce téměř všude zvýšila. Mírně poklesla jen na zámku v Litomyšli, zhruba o čtyři procenta. Naopak jiné památkové objekty si připsaly nové návštěvnické rekordy.

Soubor lidových staveb Vysočina, který tvoří oblíbený skanzen na Veselém Kopci a menší skanzen Betlém v Hlinsku, si prohlédlo nejvíce lidí od roku 2008, celkem 81 613, řekla ČTK vedoucí správy Ilona Vojancová.

„V hlubší historii, co jsme měli kdy úplně nejvíc, bylo 110 000 návštěvníků, tuším v roce 1987. Ale to už bylo hraniční, že to bylo na areálu a objektech vidět, poškozovalo je to,“ dodala Vojancová.

Jedinou gotickou zahradu ve střední Evropě objevíte na Svojanově

V posledních letech se podařilo zlepšit průhled na městys Svojanov a v zahradě vznikl také vyhlídkový altán

Svojanov patřil k nejvýznamnějším českým hradům. V 15. století si jeho majitelé dopřáli na svou dobu luxus. Na kopci si vybudovali zahradu.

Nejvyšší návštěvnost si připsal také hrad Svojanov, který patří městu Polička. Za celý rok ho vidělo 57 030 lidí. „Sezona byla dobrá, i když kdyby byl podzim lepší, měli bychom ještě víc. Lidé víc cestují po památkách, méně do zahraničí a snažíme se i o větší propagaci hradu,“ řekl kastelán Miloš Dempír.

Hrad Kunětická hora oslovil návštěvníky svojí prakticky celosezonní výstavou Zpátky do pohádky, kdy byly na hradě k vidění kostýmy a rekvizity z českých pohádek.

„Hrad Litice zaznamenal nárůst z důvodu předchozího uzavření objektu, v minulé sezóně byl hrad zpřístupněn pouze několik měsíců, a to pouze o víkendech,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Sychrov Lucie Bidlasová. Každoročně se zvyšuje také zájem o zámek ve Slatiňanech.

Litomyšl v červených číslech

Jedinou památkou, které se loni snížila návštěvnost, byl zámek v Litomyšli. Za poklesem stojí podle kastelánky Zdeňky Kalové mimo jiné přesun výstavy květin, která obvykle bývá v březnu, až na září.

Úspěšný byl rok 2017 také pro Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Včetně pobočky ve Slatiňanech a výcvikového střediska v Heřmanově Městci si ho prohlédlo rekordních zhruba 80 000 návštěvníků. Rok předtím jich bylo o 20 000 méně.

03365386.png
zdroj: ČTK