Izrael naučí Rosice šetřit vodou

14. květen 2018

Jakou inspiraci si můžou vzít Rosice na Chrudimsku od vzdálené a tolik odlišné země, jakou je Izrael? Starosta Luboš Netolický přišel do Dobrého rána vyprávět o své cestě po svaté zemi, i o tom, co se v Rosicích chystá za změny.

Sedm dní strávil starosta Rosic Luboš Netolický se svými kamarády a kolegy v Izraeli: „Manželka neměla odvahu, tak nakonec semnou letěl bratr a další kolegové starostové. Nemůžu říct, že bych strach neměl, ale zvědavost byla podstatně větší.“

O bezpečnost se starají také všudypřítomné vojenské hlídky: „Vojáci bývají v drtivé většině mladí lidé. Co mě zaujalo, že to byly kluci i holky. Izrael má svůj systém obrany založený na povinné vojenské sužbě. Děvčata chodí na dva roky, kluci na tři roky. Vždy po absolvování střední školy. Na vysokou se tak může nastupovat až v 21 letech.“

Výlet byl primárně turisticky zaměřený, ale protože ve funkci starosty je Luboš Netolický už řadu let, profesionální deformace udělá své. „Jakmile dojedeme na kterékoliv místo, tak už se rozhlížíme, jak tam třídí odpady, jak vypadá kanalizace, rozvody vody a další věci, které souvisí s naší samosprávou,“ říká Luboš Netolický.

Izrael - země extrémů

Izrael je podle Luboše Netolického nádherná země a přes panující rozdíly v názorech, náboženství i politice to tam v podstatě vždy nějak funguje.

Když v Izraeli řeknete, že jste Čech, je s tím spojena radost a hrdost, říká diplomat

Izrael slaví 70. narozeniny

Izrael tento týden oslavil 70. výročí svého založení. Židovský stát v roce 1948 významně podporovalo i Československo, mimo jiné dodávkami zbraní. „Je to v obecném povědomí a když tam řeknete, že jste Čech, je s tím spojena radost a hrdost,“ říká diplomat Robert Řehák.

„Ta židovská část je na úrovni Německa to znamená čisto, staví se nové dálnice, nové železnice. Palestinská část je oddělená vysokou zdí, tam nedodržují pravidla dobrého hospodaření. Třeba odpady. Nádherné pouštní scenerie nezřídka naruší hromada plastů a dalších odpadků. Palestinci si trochu neváží toho, co mají,“ popisuje Luboš Netolický.

I Rosice se můžou od Izraele ledacos naučit. „Tak třeba hospodaření s vodou. U nás nemůžeme přesvědčit lidi, aby zachytávali dešťovou vodu na zalévání. V Izraeli znají cenu vody,“ dodává Netolický.

Cestovatelská přednáška

Kdo bych chtěl slyšet více zajímavostí o návštěvě Izraele, prohlédnout si fotky z cesty a zjistit další fakta, toho zve Luboš Netolický na přednášku do Kulturního domu v Českých Heřmanicích, kde od 18 hodin bude o cestě po Izraeli vyprávět Pavel Eliáš.

Novinky v Rosicích

A jaké novinky se chystají v Rosicích? Pokračuje rekonstrukce bývalého pivovaru. V opravené části budovy najde zázemí obecní úřad, knihovna a pobočka České pošty. Kolem tržnice se dokončují chodníky. Ty budou hotové do konce května. A k návštěvě zve také muzeum a galerie v areálu bývalé cihelny. Tam je otevřeno v době konání trhů, každou sobotu dopoledne.

Spustit audio