Jak udržet hodnotu peněz? Zlatá cihlička pro klasiky, byznysová investice pro odvážné

16. červenec 2018

Odkládání peněz na horší časy bylo dříve úplně samozřejmé. Dnes se skoro vytratilo. Lidé spoléhají na to, že si půjčí a pak dochází ke krušným situacím.

„Na druhou stranu, pokud vám našetřené peníze leží doma v šuplíku, postupně je žere inflace a ztrácejí na hodnotě,“ říká finanční poradce Michal Krása. Ani na běžném účtu se částka příliš nezúročí. Spořicí účet dnes nabízí každá banka. Tam můžete dosáhnout zhruba půl až jednoprocentní zhodnocení za rok.

Základy spoření ve čtyřech bodech

  • Odkládejte si o něco více, než si myslíte, že můžete.
  • Mějte své peníze alespoň ve třech různých společnostech
  • Co vypadá fantasticky, nebývá ve finále fantastické
  • Nekupujte to, co byste rádi, zhodnocujte peníze, abyste si ve finále mohli koupit to, co chcete

Do čeho se vyplatí investovat

Vybírejte takový produkt, který má hlavu a patu. Pokud si chcete spořit na důchod, vyberte si produkty, které jsou zamčené a čekají skutečně na dobu, kdy je budete čerpat.

Pokud chcete peníze do šesti let využít, je dobré stavební spoření nebo výhodný úvěr ze stavebního spoření. Na dva nebo na tři roky jsou vhodné například dluhopisy nebo různé peněžní poukázky.

„Nákupem zlata se vaše peníze nezhodnotí, ale jejich hodnota se udrží v horizontu deseti a více let. Slitek by měl být certifikovaný a má přesně danou hodnotu, výkupny jsou po celém světě, takže není problém ho prodat,“ říká Michal Krása.

Peněz nemusí být moc, ale měly by být pořád. Umíte je udržet?

Finance a projekty (ilustrační foto)

V nejistých dobách bychom měli myslet na zadní kolečka. Týká se to i peněz, které se dají snadno získat, ale ne každý s nimi umí dobře hospodařit. K tomu, jak je zefektivnit a lépe s nimi pracovat nás mohou navést finanční poradci.

Dluhopis je dokument, kterým se společnost zaručuje klientovi, že si od něj půjčí peníze, a na základě toho mu bude vyplácet úroky. Po určité době mu vrátí peníze zpátky. „Například státní dluhopisy jsou vypsané na deset let, s ročním kupónem na jedno procento. Každý rok tedy budete dostávat jedno procento z celkové částky. A až vyprší deset let, peníze vám vrátí,“ vysvětluje Michal Krása.

Podílové fondy vyžadují trpělivost

Tato specifická oblast není podle finančního poradce Michala Krásy pro každého. Ale pokud se dobře nastaví, může na tom po čase vydělat.

Přes podílové fondy můžete investovat primárně do akciového trhu. Výkyvy tam jsou podstatně větší, než například v dluhopisech, s tím musí klient počítat a trpělivě čekat.

Úrok dvacet procent za rok nemusí být nesmysl

Díky byznysovým investicím můžete získat podle Michala Krásy až dvacetiprocentní úrok z vložené částky za rok. Jedná se o byznysové investice, které se vkládají do různých firem formou dluhopisů, nájemních smluv, podílů ve firmě, a podobně.

Člověk může vstoupit do této společnosti, věnuje jí peníze a získává pak podíl na zisku. Je to alternativní způsob uložení peněz, který ale vyžaduje pomoc zkušeného finančního poradce.

Sféra investic je velmi sledovaná Českou národní bankou, dnes jsou nastavené přesné zákony. Každá společnost, která vydává jakékoliv podílové listy, dluhopisy, akcie, apod. musí být registrovaná u ČNB, které podává hlášení. Jakmile je tam nějaká pochybnost, Česká národní banka okamžitě sjednává nápravu.

Spustit audio