Jak ulevit bolestem hlavy a kloubů? Uvařte si čaj z květů šeříku nebo tinkturu na potírání

22. duben 2024

Šeříky letos vykvetly o měsíc dřív. Jejich vůně je omamná. Pokud ale ochutnáte šeříkovou limonádu nebo čaj z květů šeříku, jejich typickou vůni neucítíte. Přesto nám zkušená bylinkářka Radka Svatošová doporučila malou šeříkovou ochutnávku. Květy šeříku jsou totiž velmi léčivé a jednoduché na přípravu. A to jak v čerstvém, tak v sušeném stavu.

„Chuť ani vůni šeříku v domácích limonádách nebo čajích nehledejte. Přesto jsou květy úžasnou bylinou. Nejvíce léčivé jsou ty obyčejné, zplanělé šeříky, které najdete v přírodě.

Tvoří odkopky, takže právě v této době si můžete najít svůj šeřík někde na mezi a zasadit si ho na zahradě. Po čase z něj budete mít krásný keř, který ochrání váš dům a bude ozdobou vaší zahrady,“ radí bylinkářka Radka Svatošová.

Květy šeříku proti bolesti

Čtěte také

Květy šeříku zbavte zelených stopek a začněte s výrobou. Nejvíce působí podle Radky Svatošové na bolesti kloubů, působí proti dně, revmatismu, artritidě, výborný je i proti bolesti hlavy a migréně. Méně jsou známé blahodárné účinky na zrak.

Pro léčebné účely se používají nejčastěji květy, teď je ideální doba ke sběru. Květy jsou podle bylinkářky bezpečné i pro vnitřní užití. Vyrobit si můžete šťávu, limonádu, čaj, tinkturu nebo olej či mast na potírání. Při výrobě olejů a mastí je dobré nechat květy lehce zavadnout.

Čaj z šeříku

Zbavte květy zelených stopek, nasušte a přidávejte do čajů. Čaj si můžete připravit i z čerstvých květů. Jednoduše pár květů vhoďte do konvice, zalijte horkou vodou a nechte aspoň dvacet minut vyluhovat. Čaj se popíjí nebo se dá použít zevně jako obklad na oči. Obklad z šeříkového nálevu pomáhá zlepšit zrak, vatový tampon namočte do čaje ze šeříku a nechte ho pět minut na očích.

Fialově kvetoucí šeřík

Využijte toho, že květy rezatí, otrhejte je a nechte cíleně zrezatět - tedy v podstatě zoxidovat. Tzv. oxidovaný čaj je dobrou náhradou černého čaje. V tomto případě získá lehce zkaramelizovanou chuť.

Tinktura, olej, sirup

Vyrobte si šeříkovou tinkturu. Naložte květ do lihu, nechte několik týdnů macerovat, potom sceďte a potírejte bolavá místa na těle.

Vyrobte si šeříkový olejíček. Postupujte stejně jako při výrobě tinktury. Použijte běžně dostupný kvalitní olej, nejlépe lisovaný za studena. Dá se velmi dobře kombinovat s třezalkovým olejem.

Využijte květy šeříku k výrobě sirupů. Naložte je do medu, do cukru nebo do smetany. Smetana jako jediná alespoň částečně vůni šeříku uchová.

Jak si připravit smoothie z pampelišek? A jak pampeliška prospívá zdraví?

Spustit audio

Související