Jedli jste někdy medvědí boršč? A co takhle krokodýlí popcorn?

14. červen 2018

K obědu si člověk nemusí dávat jenom svíčkovou, řízek, guláš. Možností je rozhodně víc. Do nečekaných tajů kuchyně vás zavede víkendový Beko Fresh Festival na pardubickém dostihovém závodišti.

Obliba gurmánských festivalů podle organizátora Petra Jiráska pořád stoupá. „Když jsme začínali, bylo jich málo. Dnes jich jsou snad stovky. S naším festivalem je rozhodně spjatý Zdeněk Pohlreich. Patří k takovým zlatým hřebům. Stále vtipný a usměvavý. Dorazí i další ikona gastronomie Marcel Ihnačák anebo Radek David, který po celém světě nasbíral velké množství ocenění. Skvělých kuchařů tam bude spousta.“

Kafaři, vinaři i pivaři

K jídlu rozhodně patří taky pití. „Návštěvníci se můžou od mistrů naučit čepování piva. Bude tam i deset vinařství, pivovarů, pražírny kávy a podobně. Kromě toho se bude hledat Východočeská restaurace roku. O vítězi rozhodnou návštěvníci svými hlasy a taky odborná porota. Tradičně se v Pardubicích představí i držitelé značek Regionální potravina a MLS Pardubického kraje,“ říká Jirásek.

Krokodýlí popcorn

Zajímat se taky můžete o extrémní catering v podobě buvolího burgru, krokodýlího popcornu, krajty anebo medvědího boršče. „U příležitosti sta let státnosti nebude chybět průřez gastronomií. Klasicky tam bude oblíbený hmyz. Lidé ochutnají cvrčka, švába, bource morušového, který mně osobně připomíná kukuřici. Taky představíme třeba molekulární gastronomii.“

Závodiště je otevřené v sobotu 16. června od 10 do 20 hodin. V tento den Český rozhlas Pardubice odvysílá přímý přenos. Přijít můžete taky v neděli 17. června od 10 do 17 hodin. K dispozici budou dva vstupy do festivalového areálu, a to hlavní branou anebo zadní branou z Pražské ulice. Parkovat se dá v bezprostřední blízkosti festivalu, případně v zadní části dostihového závodiště.

autor: Jakub Malý
Spustit audio