Jeskyně pod věží. Na pardubickém zámku budete jako slepí brouci

14. červen 2021

Krápníky, kolonie vrápenců, jezírko, kapající voda. Za jeskyněmi letos nemusíte vyrážet jenom do krasových oblastí. Zajímavý tip na výlet připravilo až do konce roku Východočeské muzeum v Pardubicích.

Jde o výstavu Život ve věčné tmě aneb po stopách slepých brouků. „Je to velice osobitý, svérázný, tajemný svět. Řekl bych, takový další kontinent naší planety, podzemní země. Brouci tam jsou opravdu slepí. Dokážou se ale ve tmě velmi dobře orientovat. Zrak nepotřebují,“ popisuje speleolog Roman Mlejnek.

Život ve věčné tmě aneb po stopách slepých brouků - výstava na pardubickém zámku

Dokonalá iluze

Návštěvníci nejdřív přijdou do předsálí, kde si prohlédnou reprodukci obrazu Zdeňka Buriana s výjevem o pravěkých lidech. „Pak už je čeká jeskyně skoro jako pravá. Pomáhá k tomu prostředí s chladnější teplotou. V dalších místnostech už najdou klasickou výstavu s množstvím informací a trojrozměrných předmětů ve vitrínách,“ říká vedoucí přírodovědného oddělení VČM Jan Dolanský.

Specifickou krásu podzemí by ale nebylo možné vidět bez světla. Koncem 19. století se začaly prosazovat takzvané karbidové lampy. Na výstavě je jich podle Mlejnka hned šedesát. „Vydávají takové plastické světlo, tedy něco jiného než současné elektrické, ledkové lampy.“

Na pardubickém zámku jsou k vidění desítky karbidových lamp

Na výstavě nechybějí ani mapy s výskytem krasových jeskyní v Česku. Konkrétně na území Pardubického kraje jich ale najdeme málo, samozřejmě mnohem méně než v Českém a Moravském krasu. Nejbližší jeskyně z Pardubic je na Kunětické hoře.

Komentované prohlídky s Romanem Mlejnkem

  1. 7. od 17 h v prostoru výstavy
  2. 9. od 17 h v prostoru výstavy

Autor výstavy odpoví na dotazy ze světa jeskyní, propastí a podobně.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související