Jídla a pití plné náměstí. Litomyšl se chystá na gastrofestival

17. květen 2018

Pečité a sedliny jsou tématem letošního sedmého ročníku gastronomických slavnostní Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. V jazyce kulinářů se tak označují masa pečená na všechny způsoby a sulc a rosoly, jak nám vysvětlil manažer gastronomických slavností Karel Telecký.

Sobotní program zahájí zastavení u hrobu známé kuchařky: „My se snažíme, aby to nebyla jen formalita. V základní umělecké škole jsme našli partu bubeníků, která v těchto chvílích cvičí bubnování na hrnce. S nimi a s návštěvníky slavností se v deset hodin vypravíme ze Smetanova náměstí k hrobu Magdaleny Dobromily Rettigové. Skupině říkáme Los Hrncos, i když o tom ještě nevědí. Mě se to tak líbilo, tak jsem je tak pojmenoval,“ směje se Karel Telecký.

Na slavnostech jídla nesmí chybět ani soutěže. Karel Telecký jich slibuje hned několik: „Tradiční soutěží je Svíčková Open, nebo O kotlík starosty Litomyšle, kdy celou jednu část náměstí zabírají kotlíkové guláše a týmy, které je připravují. Samotní návštěvníci pak můžou soutěžit o večeři v Café Imperial.“

Známé tváře s vařečkou v ruce

Do Litomyšle dorazí také řada známých tváří: „Aleš Cibulka provede celým dnem. Ze známých osobností můžu jmenovat také Markétu Hrubešovou, ta bude mít celý odpolední blok vaření. Hostem Tobogánu bude Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal a přijedou také kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů České i Slovenské republiky,“ slibuje Karel Telecký.

Touha oživit staré recepty. Tak vznikl nápad na soutěž Pochoutkový rok

Pochoutkový rok

Vaření je radost a také šance pro mladší ročníky naučit se to, co dělávaly naše maminky a babičky. Nebojme se experimentovat a zažité pokrmy díky své fantazii také obměňovat.

Chybět nebude anisoutěž kuchařských škol z Poličky, Chocně, Chroustovic, Moravské Třebové i Pardubic: „Jejich úkolem bude předvést své kuchařské umění, pokrmy budou připravovat na téma slavností, takže budou především péci.  Ale uvidíte také ukázky jejich cukrářského umění a budou tam mít i prodejní stánek. Kromě poroty tak můžou ochutnávat i návštěvníci.“

Jídlo, pití, tanec i po setmění

Se soumrakem veselí na litomyšlském náměstí rozhodně nekončí: „Večer je u nás hodokvasový. Takže se hodně jí a hodně zpívá. Letos pod taktovkou energické slovenské skupiny Hrdza, stylem podobným našemu Čechomoru. Podávat se budou halušky.

“Tečkou za gastroslavnostmi bude nedělní oběd a soutěž o nejlepší bábovku: „Celá Litomyšl a všichni hosté zasednou v poledne ke společnému obědu. Podávat se bude sousedská husička s variací knedlíků a zelí,“ doplňuje Karel Telecký.

Gastrofestival zaplní Smetanovo náměstí v sobotu 19. května od 10 do 18. V 19 hodin začíná slovenský hodokvas.

Spustit audio