Kam s dětmi za vysvědčení? Bavit se budou i v pekle

Východočeské výlety vás tentokrát zavedou na místa, kde si užijí hlavně děti. Prázdniny jsou za dveřmi a v našem kraji o zážitkové atrakce není nouze. I pro celou rodinu.

Co se skrývá v unikátní dřevěné stavbě, která vede hluboko pod zem? Přece Peklo. A pokud jste viděli pohádku režiséra Zdeňka Trošky Čertoviny, pak jste doma. Natáčela se právě v Pekle v obci Čertovina u Hlinska. Jde o známou turistickou atrakci. Peklo první návštěvníky přivítalo v roce 2015 a jen za loňský rok jich pekelnou bránou prošlo přes 130 tisíc.   

S čerty jsou i žerty

Peklo je výjimečná dřevostavba, podzemní prostory jsou labyrintem chodeb a jeskyní. Najdete v něm Luciferův trůn, ale také čertovskou školu nebo kuchyni. Čerti vám v pekle určitě nezapomenou zvážit vaši duši a na vlastní oči se můžete přesvědčit o tom, jak a proč končí hříšníci. A přestože možná bude ve vašich dětech nebo vnoučatech tak trochu malá dušička, určitě poznají, že čerti jsou v jádru dobří chlapíci, kteří jim mohou dát i pár dobrých rad do života.

Stavba Pekla na Čertovině připomíná obří převrácenou  loď, dlouhou 65 metrů a širokou 14 metrů. Jak se dozvíte od pekelných průvodců, ke stavbě se váže jedna legenda. „Ta praví, že se v roce 666 plavili čerti na pekelném korábu a pátrali po hříšných duších. Ale zastihla je hrozná bouře a celý koráb převrátila dnem vzhůru,“ vysvětluje Lucifer, kterého v Pekle ztělesňuje herec Jiří Kohout.

Pozor na opici zlodějku

V Bítovanech na Chrudimsku v květnu otevřeli novou minizoo. Jmenuje se Exotika na ranči, a i když nemá statut zoologické zahrady, v areálu najdete přes sto cizokrajných zvířat. Ranč založili manželé Blažkovi a starají se na něm o šelmy, lamy, klokany, surikaty a spoustu dalších zvířat. Jednou z největších atrakcí jsou ale určitě venkovní výběhy opic.

Ranč exotika v Bítovanech na Chrudimsku

V Bítovanech se můžete setkat s třeba s rodinkou kočkodanů nebo lemurů. „Mezi naše největší atrakce určitě patří giboni Max a Sissi. „Právě na Sissi si ale návštěvníci musejí dát pozor, protože je velmi kontaktní a ráda se předvádí. Budou-li stát příliš blízko mříže a nepřečtou si výstražnou cedulku, určitě přijdou o brýle,“ směje se Jana Blažková.

V zámeckém parku v Letohradu straší

Malebné městečko Letohrad v podhůří Orlických hor určitě stojí za výlet. Můžete tam navštívit největší muzeum řemesel ve střední Evropě, Orlickou tvrz s expozicí o přírodě o knihtisku. A nudit se s rodinou rozhodně nebudete přímo na letohradském zámku. V jeho parku najdete Strašidelnou jeskyni a také volně přístupnou voliéru s papoušky a výběh s klokany.

Strašidelná jeskyně je uměle vybudovaná grotta pod zámeckou vyhlídkou. Jeskyně je dlouhá okolo dvaceti metrů, Na jejím konci uvidíte draka Kyšperáka. Město Letohrad se totiž kdysi jmenovalo Kyšperk a průvodci vás v jeskyni zavedou do světa jeho pohádkových legend. Ve Strašidelné jeskyni uvidíte řadu bájných zvířat, která z montážní pěny vyrobil letohradský řezbář Stanislav Vacek.

Drak Kyšperák ve strašidelné jeskyni v Letohradu

U vchodu do letohradského zámeckého parku se nachází voliéra s papoušky. Ty ve venkovních ubikacích uvidíte od jara do podzimu. Klub exotického ptactva Letohrad zde chová papoušky, jejichž původní domovinou je převážně Austrálie a Jižní Amerika. Voliéru obývá například papoušek ara ararauna, ara marakána nebo kakadu růžový. S voliérou sousedí i výběh se třemi klokany rudokrkými. Jedna samička je albínka a chovatelé předpokládají, že z její kapsy už možná brzy vykoukne její mládě.   

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.