Kávovar není perpetuum mobile. Nebude fungovat bez údržby

15. červen 2016

Kávovar, který nám udělá výbornou kávu bez práce. Takovou představu lidé mívají, když si přijdou vybírat do obchodu nový kávovar. Jiří Sýkora se věnuje kávě a kávovarům už 25 let. Často řeší s majiteli kávovarů závady, které by nevznikly, kdyby zákazník svůj přístroj správně vybíral.

Kvalitní kávovary je dobré nakupovat u odborníků, kteří se přímo specializují na jejich prodej a přesně vědí, na jakém principu stroje fungují. K obchodu by měl patřit i servis, kde umí vyřešit případný problém.

Při nákupu si nechte přímo v servisu nastavit mletí mlecích kamenů

„Čtyři až pět lidí týdně k nám přijde s nefunkčním kávovarem. Tito lidé si většinou kávovar koupili přes internet a nikdo je neinformoval o potřebě nastavení. Doma pak nastavili hrubost špatně a kávovar se zadřel.“ Řekl nám v Radioporadně Jiří Sýkora. Proto je velmi důležité nechat si hned při nákupu kávovaru nastavit hrubost mletí tak, aby byla optimální. Pokud je nastavení příliš hrubé, z kafe je špinavá voda. Jemnější nastavení může kávovar zase ucpat.

Máte rádi silnou kávu?

Chcete pořádnou kávu? Třeba takovou, která obsahuje devět gramů kávy na sto deset mililitrů vody? Je hodně kávovarů na trhu, které nabízejí různé možnosti nastavení síly kávy. Často se ale stává, že i když nastavíte největší sílu, z kávovaru stále teče jen světlá voda nevalné chuti. Některé kávovary neumí zkrátka udělat takovou gramáž, která by zákazníkovi vyhovovala. Proto je důležité před koupí kávovar nejen vidět, ale nejlépe i ochutnat kávu z daného automatu a zjistit tak, zda vám bude vyhovovat.

Jak udržovat kávovar v chodu

Kávovar není perpetuum mobile. Vyžaduje servis a údržbu. Je třeba pečlivě odvápňovat a vyměňovat filtry. Voda na Pardubicku, Chrudimsku i Hradecku je tvrdá, proto nepodceňujte odvápňování. Při případné závadě dokáže program v útrobách kávovarů přesně zjistit, kdy jste naposledy filtr vyměňovali, a zda se na opravu ještě vztahuje záruka.

Čtěte také

Důležité je i pravidelné čištění kávových cest a zbavení mastnoty síta, přes která káva teče. Jednou za rok, maximálně za dva, je dobré nechat kávovar vyčistit v autorizovaném servisu.

Zanesený bojler automatu po 5 měsících používání

Pokud chcete dobrou kávu, stačí zakoupit jednoduchý kávovar, u kterého nejsou další nabídky nejrůznějších mléčných nápojů. Ty celý systém zatěžují. Dnes se dá koupit kvalitní kávovar od deseti tisíc korun, který umele a uvaří vynikající kávu.

4 varování, která pomůžou k dobré kávě

Pozor na komorový typ
Tyto kávovary mají starší koncepci, ale stále se vyrábějí. Funguje to tak, že mlýnek umele kávu a nasype ji do předkomory. Teprve když se tato předkomora naplní, začne se z ní připravovat káva. Do předkomory se vejdou tři až čtyři porce kávy.
Vy tedy nepijete nikdy čerstvě namletou kávu, ale tu, která už je předemletá a čeká v předkomoře. Pijete tedy den starou, vlhkou kávu. Je lepší vybírat systém takový, kde se čerstvě umletá káva dostane přímo do centrální jednotky. Tam máte jistotu, že pijete kávu, kterou jste právě umleli.

Jiří Sýkora praží čerstvou kávu

Pozor na nadbytečné množství čidel a ochranných mechanismů
Například mikrosnímače, které hlídají víčko na kávu, aby se nehýbalo, jsou podle Jiřího Sýkory zcela zbytečné. Když zapnete kávovar, víčko se samozřejmě mírně hýbe. Ovšem mikrosnímač na to upozorní a kávovar se vypne. Kávou se pak zasype celá centrální jednotka a vy máte zkaženou nejen přípravu kávy, ale i náladu.
Zákazníci jsou pak nuceni při přípravě kávy prstem tlačit na víčko, aby se nehýbalo. Takový kávovar za 30 000 Kč, který se musí takhle hlídat, se pak nevyplatí. Jsou to drobnosti, které ale ve specializovaných prodejnách dobře vědí a zákazníka na to upozorní.

Pozor na reklamní nabídku možnosti nalévání mléka a jiných ingrediencí přímo do nádobky kávovaru
„Mléko se tam ohřeje, pěnu ale neudělá, zaschne v jednotce, je to velmi špatný systém.“ Varuje Jiří Sýkora. Takto znečištěné kávovary končí v servisech.

Pozor na starou kávu
Do kávovarů sypejte vždy čerstvou kávou. Dříve se podle normy nesměla prodávat káva starší pět až šest týdnů, protože pak žlukne. Dnes už tyto normy neplatí a v obchodech se dají najít kávy dva až tři roky staré.
Pokud je ale káva čerstvě pražená, při mletí zůstává křehká a sypká a při mletí vypresuje i olej. Pokud je káva starší, olej nemá tu kvalitu a vpíjí se do zrna. Zrno se stává mazlavým, takže zanáší mlecí kameny. Může se stát, že během umletí první kávy se kávovar zadře a musíte do servisu. Takový kávovar si můžete úplně zničit.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio