Králíka nebo morče jako mazlíka? Králík potřebuje běhat, morče nesnáší samotu

29. listopad 2023

Každé zvíře potřebuje péči a vhodné podmínky pro chov. Ať už se rozhodnete chovat králíka, morče nebo křečka, vždy musíte vědět, co dané zvíře potřebuje. Králík, morče i křeček vyžadují dostatečně velkou klec. Králík navíc každodenní pohyb a morče nesnáší samotu.

„V bytě tedy králíčci být mohou, ale musí se každý den vypustit, aby se vyběhali, je to jejich přirozenost. Nejen, že se pohybují, ale čichají k věcem, zjišťují nové pachy, a to zabaví jejich mozek. Králíci jsou chytrá zvířata a mají větší návaznost na člověka než třeba morčata,“ vysvětluje chovatel Martin Lukáš.  

Králík se naučí běhat za člověkem jako pes

„Z mé osobní zkušenosti má králík k člověku blíž, je přítulnější než morče. Spojí si nejen člověka s krmením, ale i člověka s drbáním nebo čistou podestýlkou. Králíci za vámi dokážou chodit podobně jako psi, řeknou si o pomazlení. U morčete jde většinou jen o jídlo. Ale je to samozřejmě individuální,“ říká Martin Lukáš.

Podle Lukáše se morčata nechají samozřejmě pohladit, je ale otázkou, jestli jsou z toho vždy nadšená. Morčata jsou totiž velmi stresová zvířata. Králík vám dá jasně najevo, jestli se mu něco líbí, nebo ne, morče znehybní,“ popisuje chovatel.

Martin Lukáš v Pohádkové zahradě.jpg

Společné soužití morčat a králíků v jedné kleci Martin Lukáš nedoporučuje, i když dřív to bylo v hospodářstvích běžné. Králíci jsou totiž podle jeho zkušeností mnohem více dominantní a mohou na morče zaútočit. Samozřejmostí je, že morčata musí být vždy alespoň dvě. Jsou to sociální zvířata a nedostatkem kontaktu trpí.

Křeček je nejčastěji týrané zvíře v domácnosti. Lidé si myslí, že jim stačí malé akvárium a kolečko na běhání. To je podle Martina Lukáše nesmysl. Pozor také na chov více křečků v jedné kleci. 

Spustit audio

Související