Kůň v porcelánu. Pardubice vyhlásily Bavorský rok

17. květen 2022

Říká vám něco Selb? Anebo Rosenthal? Pár kilometrů od hranic s Českem najdete město bílého porcelánu. Pardubičtí s ním už 30 let udržují spolupráci. Teď to připomínají sérií akcí.

Právě se Selbem Pardubice navázaly jedno ze svých prvních mezinárodních partnerství. „Každoročně tam jezdíme na adventní trhy, kde prezentujeme perník a další regionální výrobky. Jejich rodinným stříbrem je porcelánka Rosenthal. Na propagační materiály Bavorského roku jsme použili konvičku, kterou oni mají na kruhových objezdech v nadživotní velikosti. S Čechy v Selbu počítají. Moderní a interaktivní muzeum Porzellanikon nabízí objednávku průvodce v češtině. Česky jsou i různé letáky anebo rodinné workshopy,“ říká Hana Svobodová z magistrátu.

Přehled Bavorského roku (květen)

Středa 18. května – Šprechtíme. Den s němčinou

Festival německého jazyka - hry, koncerty, workshopy pro žáky a vzdělávací akce pro učitele němčiny (ABC klub, Tyršovy sady, Goethe-Zentrum)

Pátek 20. května – Bavorsko křížem krážem a workshopy pro děti

Cestovatelská přednáška s Jaroslavem Hofmannem, redaktorem měsíčníku Země světa, výtvarné dílny pro děti – dekorování rosenthalského porcelánu (Atrium Palác Pardubice, 15-17)

Sobota 21. května – Bavorský den v Natura Parku   

Přednášky o cestování i porcelánu, workshopy, soutěže a hry pro veřejnost, fotografická výstava a virtuální výstava Goethe-Zentra Virtuální Bauhaus

  • 13:15 Ingrid Fink: Moje město Selb
  • 14:15 Jan Ivanega: Bílé zlato v modrobílé zemi. Bavorský porcelán tří staletí
  • 15:15 Jaroslav Hofmann: Bavorsko křížem krážem
  • 16:15 Pavel Osoha: Moje Bavorsko s přihlédnutím ke klášterům a poutním místům

3. - 29. května – Porce -artu/-lánu

Výstava prací studentů SŠ grafického designu na téma Rosenthal (Zelená brána)

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související