Legiovlak znovu projíždí republikou, putovní muzeum stojí do neděle v Žamberku

22. červenec 2021

Je to 12 let co Československá obec legionářská přišla s nápadem na vybudování pojízdné galerie ve vlaku. V roce 2015 vyjel legiovlak poprvé na koleje a od té doby brázdí republiku a seznamuje zájemce s válečnými operacemi československých legií na Transsibiřské magistrále.

„Ti naprosto první, kteří vymysleli pojízdnou expozici, byli už samotní legionáři. Víme, že v druhé polovině dvacátých let postavili podobnou repliku vlaku, kterou představili v Košicích. Novodobá historie této repliky je spojená s rokem 2009, kdy náš člen přišel s nápadem tuto myšlenku oživit,“ přibližuje vedoucí legiovlaku Jiří Charfreitag vznik nápadu.

I když jde z velké čísti o repliku, zájemci uvidí řadu autentických předmětů. „Dá se říct, že i vozy jsou autentické. Rok výroby je 1909 až 1920, nicméně interiéry jsme museli upravit, ty se nezachovaly.

A také specifika, která evropská železnice má oproti té ruské nás nutily improvizovat,“ říká Jiří Charfreitag a dodává: „Expozice máme rozdělené tak, že polovina je replikou toho, jak vůz vypadal v době 1918 až 1920 a v druhé polovině máme vitríny, ve kterých jsou originální předměty, které si legionáři přivezli.“

Legiovlak 2021

Legiovlak do Žamberku přivezla parní lokomotiva řady 431 zvaná „ventilovka“ zapůjčená z Muzea starých strojů a technologií: „ Lokomotiva bude u vlaku celé léto. Kromě Žamberku navštíví i další města, takže ventilovka se od nás odpojí až na začátku září v Praze.“

Prohlídky až do neděle

Legiovlak je pro veřejnost otevřený ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendech od 9 do 19 hodin. „Běžně provádíme každou celou hodinu komentované prohlídky. Krom toho máme na soupravě takzvanou plukovní prodejnu, která mimo upomínkových předmětů nabízí možnost se doptat, zda ve vaší rodině nebyl nějaký legionář. Když zjistíme, že byl, tak vám k němu dodáme informace třeba o tom, kdy padl do zajetí, kdy vstoupil do vojska a podobně. Zájemcům doporučuju plukovní prodejnu navštívit,“ říká Jiří Charfreitag.

V neděli 25. července v 19:30 legiovlak odjíždí z Žamberku do Dobrušky. Během sezóny pak zamíří ještě do Vrchlabí, Semil, Mladé Boleslavi, Zbirohu a na další nádraží.

Spustit audio

Související