Letní kino v Pardubicích se bude nejspíš zase stěhovat, do Polabin

13. červen 2018 13:05

Pardubické letní kino, které promítá po celé prázdniny už 14 let, najdou diváci s největší pravděpodobností zase na jiném místě. Z Tyršových sadů se nejprve přesunulo k hlavnímu vlakovému nádraží, loni se pak vrátilo do těsné blízkosti parku, letos ho postaví organizátoři na louku nedaleko Wonkova mostu.

V centru, přitom v přírodě

Letos bude kino opět na jiném místě, tentokrát v Polabinách. Místo si ale promotér pochvaluje. „To místo je úžasné, je to krásná louka s cestami okolo, přitom vzdáleno 500 metrů z centra města. Je až neuvěřitelné, že jste v místě, kde vidíte srnky. Je dostupné ze všech stran, lidé mohou parkovat na parkovišti u Arnošta, od loňského místa je to vzdálené asi 700 metrů. Pro letní kino ideální místo, ale hlavní je, že zůstane aspekt přírody.“

Pardubické letní kino

Projekce filmů budou začínat jako v každém předchozím ročníku v červenci od půl desáté večer, v srpnu od 21 hodin, tedy po setmění.

Kino promítá o prázdninách každý den a projekci může překazit jen velká nepřízeň počasí. „Za třináct let se nepromítalo jen za intenzivního deště, krupobití, v okamžiku, kdy byl areál podmáčený, takže jen v extrémních případech, kdy prší celý den a je předpověď, že bude pršet i celou noc,“ říká Motyčka.

Co se týče programu, vsadili pak promotéři na filmovou klasiku.

Prašný plácek se osvědčil. Za rok by se tam letní kino mohlo vrátit

Když je hezky, do letního kina každý večer přijde přibližně tisíc lidí

Milovníci filmů si v létě přišli na své. Letní kina promítala v Chrudimi, Hlinsku nebo Heřmanově Městci. Promítalo se i v Pardubicích, kde vzniklo letní kino v roce 2006 a od té doby se stalo fenoménem.

„Mnoho let zachováváme stejnou dramaturgickou linku, to znamená, že v pondělí hrajeme rodinné filmy, v úterý to jsou filmy napříč světem, ve středu to jsou filmy tradičně dětské, animované. Ve čtvrtek dokumenty a náročnější snímky, například v loňském roce to byla produkce HBO, v letošním roce to jsou filmy Miloše Formana. V pátek to jsou české filmy, v sobotu oscarové snímky a v neděli filmy komerčně úspěšné,“ popisuje promotér Jan Motyčka.

První promítací den je naplánované na středu 27. června a diváci uvidí český snímek Do větru.

Spustit audio