Mírná zima mate rostliny i živočichy. Rozkvétají stromy a probouzejí se netopýři

11. leden 2018 11:20

Nadprůměrné teploty a několik jarních dní. Letošní zima je zatím docela mírná a teploty se drží nad nulou. A na některých místech v našem kraji už na to reagují také rostliny a zvířata. Předčasné probuzení by je ale mohlo vážně ohrozit.

Botanička Naďa Gutzerová už roky kontroluje stejné stromy a keře. Do notýsku si zapisuje datum, kdy se začínají probouzet. Letos podle ní mají velký náskok. „Teď už začaly kvést lísky, jedna líska začala kvést na Tři krále, což je v porovnání se sledováním z minulých let o měsíc dřív. Je to pro ni rizikové, protože má pocit, že začíná jaro. Ale když kvete hodně brzo, tak se může stát, že květy zmrznou a úroda nebude.“

Žáby v ohrožení

Mírná zima ale může ohrozit i některé živočichy. Třeba ty, kteří se před mrazem zahrabávají do země. Na změnu teploty takhle před časem doplatil jeden z druhů žab, vzpomíná zoolog Milan Růžička: „Před šesti nebo sedmi lety byla taková zima, že v Polabí nebyl sníh, ani na Železných horách. Pak v únoru přišlo náhlé ochlazení, mrzlo a i přes den bylo -10 stupňů. Tu zimu nepřežili téměř skokani štíhlí a vymrzli.

Zimující vrápenci se v zimě na rozdíl od některých dalších druhů netopýrů neshlukují

A teploty matou i netopýry. „Netopýři, kteří přes zimu hibernují, vyhledávají k tomu zimování určitou teplotu. Netopýr černý má rád teplotu kolem 5 až 6 stupňů, vrápenci zase o něco vyšší. Když přijde nějaký teplotní zvrat, oteplí se, tak se snaží vyhledat místo, kde mají teplotu, na kterou jsou zvyklí,“ doplňuje zoolog.

Cesta do největšího zimoviště netopýrů: bláto, tma i adrenalin

Za posledních 30 let se počet zimujících vrápenců v této lokalitě více než zdesetinásobil

Jeskyně pod Horním Újezdem je pro netopýry bezpečná. Možná i z toho důvodu, že pro člověka platí přesný opak. Zdolání asi dvacet osm metrů hluboké skalní pukliny předpokládá dobrou fyzičku a hlavně nadšení pro vědu a výzkum.

Navíc je ohrožují lovecké choutky. Na teplo reaguje také hmyz, jenže honba za potravou netopýry spíš vyčerpává, říká Milan Růžička. „Stalo se, že bylo krásně teplo a to se probouzí i hmyz. Netopýři když zjistí na těch přeletech, že se probudil hmyz, tak zkouší lovit. Energeticky náročným letem ztratí váhu a to pro ně může být nebezpečné.“

Jiným druhům ale naopak leden bez mrazů a sněhu nahrává. Platí to třeba pro sýkorky, které u nás přezimují. Díky mírným teplotám nemají problém sehnat potravu.

Spustit audio