Muniční sklady v Květné jsou stále plné munice z Vrbětic

13. leden 2017

Ve střeženém muničním areálu v Květné a na Svitavsku stále zůstává velké množství dovezené munice z Vrbětic na Zlínsku. Právě tam v roce 2014 explodovaly dva objekty, při výbuchu prvního z nich přišli o život dva lidé a v reakci na tragédii pak bezpečnostní složky využily Květnou jako dočasné úložiště převezené munice.

Muniční sklady v Květné u Poličky jsou stále plné munice a vojenského materiálu z Vrbětic na Zlínsku. Právě tam v roce 2014 explodovaly dva objekty, při výbuchu prvního z nich přišli o život dva lidé a v reakci na tragédii pak bezpečnostní složky využily Květnou jako dočasné úložiště převezené munice.

Čtěte také

V Květné pořád zůstává ještě asi 1500 tun materiálu. Drtivá většina pochází ze společnosti Imex. Správce muničního skladu Vojtěch Pražan řekl, že společnost kontaktoval koncem minulého roku a tehdy mu zástupci firmy řekli, že by další munici měli začít v lednu zase odvážet.

V Květné skončil v roce 2015 vojenský materiál z Vrbětic

Podle Pražana se ale zatím se nic takového nestalo. Právní zástupce společnosti Radek Ondruš před časem řekl, že firma má v muničním skladu v Květné asi 4000 kusů dělostřelecké munice. Zbytek patří subjektu, který munici koupil a společnost Imex Group mu ji spravovala. Jméno firmy ale prozradit nechtěl, řekl jen, že jde o zahraniční firmu z EU.

Firmy zatím odvezly jen část munice

Tak v Květné skončil v roce 2015 i vojenský materiál firmy Eruca Technologies, bývalé Bochemie. Ta ho už ale odvezla. Ve skladech teď zbývá ještě menší množství různých druhů munice Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín, to je státní podnik, i tenhle materiál ale podle Vojtěcha Pražana pozvolna mizí.


Vojáci měli sklad opustit
V roce 2013 vojáci původně muniční sklad opustili a ministerstvo obrany se ho pokoušelo prodat, což se ale nepovedlo. Následně přišla kauza Vrbětice a s ní i opětovné zprovoznění areálu. Ministerstvo vnitra o Květnou zájem nemělo, a tak armáda rozhodla, že si tamní sklady nechá.

Armáda si muniční areál v Květné dál ponechá. Kvůli uložené munici ale zatím převzala jen část areálu, jde o logistické zázemí a pro jeho modernizaci teď připravuje projektovou dokumentaci.

Opravy vlastní skladovací části, která tvoří většinu areálu, ale budou muset počkat až na odvezení veškeré munice.

autor: wol
Spustit audio