Muniční sklady v Květné by mohly být do konce prázdnin vyklizené

10. červenec 2018 10:50

Do konce srpna by mohl být z armádního muničního areálu v Květné na Svitavsku odvezen zbylý vojenský materiál z Vrbětic na Zlínsku. Munice z Vrbětic byla do Květné převezena v roce 2015 poté, co u Vrbětic dva muniční sklady vybuchly.

Na konci loňského roku měla v Květné společnost Imex Group uloženo asi 1400 tun munice, nyní je jí už podstatně méně. Původně měl být areál prázdný do konce roku 2015.

„Firma Imex začala materiál počátkem června odvážet, minulý týden zase práce přerušila. Obnoví je na začátku srpna a předpokládají, že by vše mělo být do konce srpna vyvezené,“ řekl ČTK vedoucí areálu v Květné Vojtěch Pražan. Společnost už v minulosti uvedla několik termínů, kdy munici odveze, žádný ale nesplnila.

Podle firmy Imex Group patří vojenský materiál bulharské společnosti EMCO Ltd. V Květné kromě toho zůstává ještě malé množství různých druhů munice Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín. Další firmy už před delší dobou své zboží odvezly.

Muniční sklady v Květné jsou stále plné munice z Vrbětic

Areál v Květné na Svitavsku je dál pod dohledem armády

Ve střeženém muničním areálu v Květné a na Svitavsku stále zůstává velké množství dovezené munice z Vrbětic na Zlínsku. Právě tam v roce 2014 explodovaly dva objekty, při výbuchu prvního z nich přišli o život dva lidé a v reakci na tragédii pak bezpečnostní složky využily Květnou jako dočasné úložiště převezené munice.

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. V lednu 2015 bylo 20 z 32 skladů znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale. Převzetí předpokládala k 1. červenci 2016, tomu však brání nevyklizené sklady.

Ministerstvo obrany zatím převzalo jen menší část areálu, logistické zázemí. Pro jeho modernizaci připravuje projektovou dokumentaci. Opravy vlastní skladovací části, která tvoří většinu areálu, budou muset počkat, až bude odvezena veškerá munice.

zdroj: ČTK
Spustit audio