Muzeum v Hlinsku má nový poklad. Sto let starý jukebox

19. duben 2018 10:30

Kdysi dělal radost štamgastům ve vesničce u Hlinska, pak na dlouhá léta zmizel do skladu. Restaurátoři dokončili opravu orchestrionu, který patří hlineckému Městskému muzeu. Skříň plná táhel, lanek, strun a ozubených koleček už zase vyhrává. A přesvědčit se může každý, kdo se do muzea vypraví.

„Klikou natočím závaží do správné polohy, cinknutí označí, že je to v pořádku, přepnu na další písničku a vhodím minci,“ popisuje fungování orchestrionu Martin Horák, ředitel muzea v Hlinsku.

Celý mechanismus museli dát dohromady. „Je to práce až řekl bych hodinářská, v republice jsou dva až tři odborníci, kteří se tomu věnují. Máme doporučení od restaurátora, že by si alespoň jednou denně měl zahrát, že to je pro něj lepší, než kdyby ležel ladem,“ říká ředitel.

„Orchestrion je datován do roku 1924, kdy byl v obci Filipov nedaleko Hlinska, vyroben byl zhruba v roce 1900 – 1920. Z Filipova byl koupen v roce 1961 za 500 korun.“ Tehdy ho získalo Městské muzeum a od té doby byl ve sbírkách, ale nehrál.

Pohled do útrob orchestrionu

„Válec obsahuje osm skladeb, momentálně je skoro úplně funkční a hraje jich sedm, akorát ta jednička není doladěná, ale taky brzy bude,“ slibuje ředitel.

Orchestrion zůstane nadále v Městském muzeu. „To je momentálně naše chlouba. Kdo bude chtít, může vhodit minci a vyzkoušet.“

Opravit a naladit orchestrion trvalo skoro půl roku.