Naše zahrady

25. září 2022

K létu patří vůně, květiny a hlavně odpočinek. Proto pro vás Český rozhlas Pardubice připravil seriál o nejkrásnějších zahradách v našem kraji.

Všechny epizody

Každou prázdninovou a zářijovou neděli se reportérky Tereza Brázdová a Jitka Slezáková vydávají do upravených a zajímavých zahrad, aby vám v reportážích přiblížily nejen jejich poetiku, ale také historii i možnosti, jak v nich strávit prima letní den.

Letní seriál: Poslouchejte každou prázdninovou neděli v 15:35.

Seriál Naše zahrady vás zavede například do zahrad rokokového zámku v Nových Hradech, areálu hradu Rychmburk nebo jediné gotické zahrady ve střední Evropě, kterou se pyšní hrad Svojanov. Nevynecháme ani krásné veřejně přístupné areály, jako například zámeckou zahradu v Chrasti nebo Klášterní zahrady v Litomyšli.

Chybět nebude ani návštěva zámeckých parků ve Slatiňanech nebo Cholticích a zamíříme také do arboreta a botanické zahrady Hamzovy léčebny v Košumberku. Přidáme tipy na procházky do zeleně v Moravské Třebové a zavedeme vás i na zajímavou permakulturní zahradu v České Rybné nebo poklidu areálu Českomoravské Fatimy v Koclířově. 

Interaktivní mapa: Klikněte pro podrobnosti.

Spustit audio

Související

  • Prázdninové cesty k vodě

    Ve vedru se hodí zchlazení. A kde jinde než u vody. Český rozhlas Pardubice pro vás na léto připravil seriál o nejkrásnějších přírodních koupalištích v našem kraji.

  • Letní seriál: Ze Lhoty do Lhoty

    Kolik máme v kraji Lhot? Možná se budete divit, ale obcí a osad, které se jmenují Lhota nebo mají podobný název, najdeme v Pardubickém kraji přes dvacet.

  • Prázdninové rozhledy

    Do kopců se trmácíme proto, abychom si mohli užít ten slastný pocit při pohledu na svět pod námi. Pěkný rozhled po kraji, to je cíl mnoha z nás.