Největší nepřátelé modeláře? Prach a manželka

15. květen 2017

Za totality byl každý druhý modelářem. Na trhu sice nebylo mnoho věcí k sehnání, ale o to víc byli lidé do modelařiny zapálení. Dnes si můžete koupit všechno, ale zájem dětí chybí. Počítačové hry modelařinu válcují. Dozvěděli jsme se od chrudimského modeláře Oldřicha Raka.

Pokud chcete dítě naučit trpělivosti a procvičit jeho prsty jinak, než na počítačové klávesnici, zkuste s ním sestavit jednoduchý model. Tyto modely nestojí moc peněz a tak nevadí, když se to pokazí. Chce to cvik. Teprve po pěti, šesti pokusech se dítě něco naučí a dostane zručnost do prstů.

Chcete trpělivější dítě? Buďte mu vzorem

Pokud na dítě spěcháte, berete mu model z ruky a kritizujete jeho počínání, můžete počítat s jediným. Půjde si zapnout počítač nebo televizi. „Chválit, chválit, chválit. To je jediná cesta. A věnovat dětem svůj volný čas. Na začátku si ani s jednoduchým modelem samo dítě neporadí,“ konstatuje modelář Oldřich Rak.

Pokud si děti udělají loď, letadlo nebo tank, začnou být zvědaví i na historii. Kdy asi to jejich letadlo létalo, na jakém principu, zároveň se rozvíjí jazykové znalosti. Nápisy většinou nebývají v češtině.

Druhy modelařiny

Záleží na tom, k čemu modelařina slouží. Mohou to být funkční věci, které se hýbou. Auta na dálkové ovládání, vláčky atd. Tomu se říká funkční modelařina.

Potom je to modelařina do vitríny. Modelář vytvoří model z plastu nebo papíru na základě plánku. Takový model je ve zmenšeném měřítku, ale jinak by měl přesně odpovídat originálu. Vytváří se tak jeho věrná kopie. Mohou to být auta, tanky, letadla, domky, dnes je k sehnání všechno, na co si vzpomenete.

Pracovní stůl modeláře

„Ta polička by měla být zasklená. Největší nepřítel je prach a manželka. Manželky udělají někdy více neplechy, než kdokoliv jiný,“ směje se Oldřich Rak, který si s každým modelem skutečně vyhraje. „Mám asi sto padesát modelů v letadlech a tancích. Není to o tom, že za víkend mám hotový model. Dva až tři kousky za rok jsou v mém případě strop,“ vysvětluje pětapadesátiletý modelář Oldřich Rak.

Pomůcky pro modeláře

Základem je materiál, tedy stavebnice. Její díly se vyrábějí většinou ze stříkaného plastu, kde jsou rámečky a v nich model. Ke stavebnici patří vyobrazený plánek, podle kterého se postupuje. Kromě stavebnice je nutné lepidlo, tmel a barvy. Postupně se hromadí další a další pomůcky, jako jsou skalpely, štětce, barvy, pinzety, stříkací pistole na povrchovou úpravu, stříkací tmely, pomůcky na broušení, používá se i stínování, aby byl povrch plastický. Pokud chcete mít model opravdu se vším všudy, pomůžete si nitěmi a vlasci. U modelů do vitríny se často vytvářejí například letadla s otevřeným motorem nebo kabinou, kde jsou vidět všechny možné hadičky, budíky atd. Dokonalý model je dělaný realisticky i se špínou, kterou vytvořil například vytékající olej…

Dokonalé modely v Regionálním muzeu v Chrudimi

Sedmdesát procent vystavených modelů tvoří modely letadel od První světové války až po současnost, jsou tam i výjevy ze života - vojáci, tanky, letadla, ukázky československého opevnění z roku 1938, papírové modely hradů, a samozřejmě aut včetně formulí v různých velikostech. Na výstavě, která končí 26. května, se podílí asi dvanáct modelářů z Chrudimska od patnácti do pětasedmdesáti let. A vaše děti si tam mohou vytvořit svůj vlastní model.

autor: jsl
Spustit audio