Nemocnice Pardubického kraje jedná s odbory, chystá nouzový režim

12. leden 2018 15:10

Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zastřešuje pět krajských nemocnic, se zatím nepodařilo dohodnout se zástupci odborových organizací na nové kolektivní smlouvě pro letošní rok.

Pokud se nepodaří dohody dosáhnout, bude muset změnit režim práce tak, aby byl zajištěn provoz nemocnic a péče o pacienty. Některé operace by se musely odkládat. Společnost nabízela lékařům osmiprocentní zvýšení platů a růst sazeb za dohody o provedení činnosti o víc než deset procent, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí krajské společnosti Dušan Korel. Odboráři oponují, že reálné zvýšení by bylo nižší.

"Plat lékaře je kombinací dvou složek, které od sebe nelze oddělovat. Navýšení obou složek by podle nás mělo být desetiprocentní. Růst tarifu o osm procent ale nemá být plošný, nemocnice navrhla plošně rozdělit čtyři procenta a pak podle dalších kritérií zbývající čtyři. Celkově to pak nedává deset procent, jak slíbil garantovat Pardubický kraj," řekl ČTK zástupce Lékařského odborového klubu v pardubické nemocnici Martin Kubrycht.

Může dojít k odložení některých operací

Podle generálního ředitele společnosti Tomáše Gottvalda někteří lékaři vypovídají dosavadní systém služeb. Nemocnice proto musí přijmout opatření, aby byl zachován provoz a zajištěna neodkladná péče. "Na přechodné období však může dojít k odložení některých plánovaných operací," uvedl Gottvald. Předpokládá, že po jednom dvou týdnech se provoz nemocnice vrátí do běžného režimu. Požadavky odborů jdou podle něj nad rámec toho, co garantuje úhradová vyhláška i příslib ministerstva zdravotnictví.

Pardubická radnice chystá opravu mostu u nemocnice a jeho propojení s rychlodráhou

Uzavírka Wonkova mostu v Pardubicích

Pardubická radnice chce opravit nadjezd u nemocnice v ulici Kyjevská a propojit ho s rychlodráhou. Záměr schválili zastupitelé. Na opravu mostu by město mohlo získat stoprocentní dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Práce na rekonstrukci přitom nebude možné dělat po etapách, termín zahájení ale zatím stanovený není.

Pokud nebude možné zajistit ústavní pohotovostní službu prostřednictvím dohod o provedení činnosti kvůli ukončování smluv ze strany lékařů, připravuje Nemocnice Pardubického kraje rozšíření režimu práce o směnný provoz. Měl by podobu dvanáctihodinových směn v kombinaci s postupnými nástupy a přesčasovou prací.

Nemocnice za období let 2015 až 2017 zvýšily mzdy o více než 22 procent, což představuje téměř půl miliardy korun. Kolektivní vyjednávání bude pokračovat 16. ledna.

zdroj: ČTK
Spustit audio