Nezaměstnanost v kraji klesla na historické minimum

10. květen 2017

V Pardubickém kraji opět klesla nezaměstnanost. Od vzniku Pardubického kraje ještě nikdy nebylo bez práce tak málo lidí. Firmy prakticky nemají kde brát nové zaměstnance a musí odmítat zakázky.

Velkou roli hraje oživení ekonomiky, firmy už delší dobu mají víc zakázek a hledají nové pracovníky. Na jaře také začaly sezonní práce v zemědělství, stavebnictví nebo ve službách.

Nezaměstnanost se snížila ve všech okresech kraje, na Pardubicku a Chrudimsku pod tři procenta, což je podle ředitele pardubického úřadu práce Petra Klimpla hranice, pod kterou už prakticky nejde jít. V registru totiž zůstávají jen lidé, kteří jsou velmi obtížně zaměstnatelní. Ti buď nemají žádnou kvalifikaci, nebo pracovat nechtějí. Dokonce i na Svitavsku, kde bývala až desetiprocentní nezaměstnanost, je teď míra jen 4 %. Celkově je v regionu prakticky stejný počet volných pracovních míst, jako je uchazečů o práci.

Nejsou lidi

Hlavně velcí zaměstnavatelé řeší problém se sháněním nových pracovníků už dlouho. Například Foxconn, Ronal, Synthesia nebo i Isolit Bravo v Jablonném nad Orlicí mají opravdu nedostatek lidí, prakticky pořád dělají ve spolupráci s úřady práce nábory, ale ani to nestačí. O dělnické profese jako třeba operátor na lince není totiž mezi nezaměstnanými moc velký zájem.

Firmy by uvítaly možnost zaměstnávat zahraniční pracovníky ze zemí mimo EU. Ale to je v tuto chvíli legislativně složité. Takže jediná možnost je motivovat stávající pracovníky k lepší produktivitě práce, ale tam jsou samozřejmě zákonné limity, přes které nejde jít.

Ředitel úřadu práce Petr Klimpl připustil, že řešení v tuto chvíli není: „V tuto chvíli nevidím řešení, protože máme v evidenci uchazeče o zaměstnání, kteří na ta volná místa nemají dostatečnou kvalifikaci nebo schopnosti. Jejich kompetence neodpovídá tomu, co zaměstnavatelé chtějí.“

Pokles by podle Klimpla ještě mohl pokračovat, i když v některých částech regionu už nižší nezaměstnanost být nemůže. Na druhé straně i v našem kraji jsou obce, kde je ta situace jiná, třeba v Městečku Trnávka na Svitavsku je nezaměstnanost 8,9 %, na Pardubicku mají Morašice a na Chrudimsku Liboměřice kolem 8 %.

autor: ba
Spustit audio