Nezaměstnanost v Pardubickém kraji stále klesá, spadla už pod 2 %

8. červen 2018 08:00

Když se přesně před rokem dostala nezaměstnanost v Pardubickém kraji pod tři procenta, mluvil ředitel úřadu práce o historickém minimu. Dnes je míra nezaměstnanosti ještě o procento nižší a zřejmě bude klesat dál. Pro některé firmy to už znamená, že musí odmítat zakázky.

Bez práce je momentálně 6000 lidí, naproti tomu zaměstnavatelé nabízejí 28 tisíc volných pracovních míst. A ten nedostatek pracovníků je všude, třeba i na Svitavsku, kde ještě před pěti lety byla míra nezaměstnanosti kolem 10 procent, je dnes těsně nad dvěma procenty. V ostatních okresech to je pod touto hranicí.

Nejžádanější jsou dělníci

Stále je nejžádanější profesí operátor na lince, tedy dělnická profese bez nutnosti vysoké kvalifikace. Pak to jsou technická povolání a řidiči. A třeba právě řidiči v evidenci úřadu práce téměř nejsou.

Nezaměstnanost v kraji klesla na historické minimum

Nezaměstnanost v kraji klesla na historické minimum

V Pardubickém kraji opět klesla nezaměstnanost. Od vzniku Pardubického kraje ještě nikdy nebylo bez práce tak málo lidí. Firmy prakticky nemají kde brát nové zaměstnance a musí odmítat zakázky.

Nezaměstnaní jsou tak většinou lidé se zdravotním hendikepem, ti, kteří se starají třeba o někoho blízkého, a pak občané, kteří pracovat opravdu nechtějí, protože mají tak vysoké sociální dávky, že se jim to nevyplatí.

Někteří zaměstnavatelé tak buď musí odmítat zakázky, nebo přesvědčit stávající zaměstnance, aby víc pracovali. A firmy si také lidi takzvaně přetahují, potvrdil ředitel úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Spustit audio