Noc Grácií představí vycházející hvězdy i malíře, který nemluvil

16. říjen 2018

Je v dnešní době dost lidí ochotných pomáhat druhým? V pardubické Základní škole a Praktické škole Svítání o tom jsou přesvědčení. Taky proto neúnavně každý rok pořádají slavnostní galavečer.

Letošní ročník bude ve Východočeském divadle v Pardubicích ve středu 17. října od 19 hodin pod názvem Noc Grácií: Hvězdy, které pomáhají. „Akci věnujeme všem, kteří nám v uplynulém školním roce pomáhali a podporovali nás. Díky nim jsme mohli uskutečňovat naše vize, naplňovat naše poslání a pečovat o ty, kterým osud tolik nepřál. Osobně mě velmi těší, že se stále ještě najdou lidé s otevřeným srdcem,“ oceňuje ředitelka školy Miluše Horská.

Ocenění v podobě tří Grácií si odnesou zástupci organizací z komerční i neziskové sféry a taky jednotlivci z řad významných osobností, rodičů, přátel školy a zaměstnanců. Své umění předvede držitel Ceny Thálie Peter O. Pecha a vycházející hvězda muzikálového nebe Kateřina Sedláková. K nim se přidají žáci a klienti školy Svítání. Celým večerem provede Vladimír Hron. A ve foyer divadla se odehraje výstava obrazů žáka školy Jakuba Karáska s názvem Malíř, který nemluvil.

V Senátu není hlas pro jeho zrušení

Ředitelka Svítání je zároveň místopředsedkyní Senátu jako nestraník za KDU-ČSL. Jak hodnotí tradičně nízkou volební účast ve 2. kole senátních voleb? „Voda na mlýn příznivcům zrušení Senátu by bylo, kdyby byli zvolení zástupci populistických stran, které po zrušení volají. Teď naopak dojde k vyvážení populistických hlasů.“

Do Senátu míří Jan Tecl a Michal Kortyš, oba z ODS

01102946.jpeg

Voliči v senátních obvodech Chrudim a Svitavy rozhodli. Ve druhém kole senátních voleb bodovali zástupci ODS.

Proč voliči pořád nedoceňují význam Senátu? „Senátní práce se těžko převádí na ruce. My jsme osobnosti, které když se chopí nějakého místního tématu, co ale zároveň nesouvisí se senátní prací, tak nám lidé rozumí. Když je něco od člověka vzdálené, jeví se Senát jako nepotřebný. Uměla bych si představit pořad, který by vysvětloval naši činnost. V některých zemích jsou volby povinné a lidé to berou za čest. Možná by to účasti pomohlo.“

V Senátu taky po posledních volbách najdeme historicky nejméně žen. „Když přijdou nějaká čísla z mezinárodních kontextů, tak se o nich chvíli mluví, a pak to zapadne. Jsem zastánce kvót. V mužském prostředí ne každá žena má na to, aby se prosadila. Začátek je u podpory mladých rodin, aby si mohly vybírat zkrácené úvazky, pracovat z domu a podobně. Tohle téma je bohužel velmi nepopulární a nevede se kolem něj vážná debata,“ myslí si Miluše Horská.

autor: Jakub Malý
Spustit audio