Pylové zpravodajství

30. duben 2024 15:30

Dominantní alergeny: dub, trávy, bříza, buk, ořešák, platan, vrba, řepka, jehličnany, jitrocel, šťovík

V uplynulém týdnu se celkové množství pylových alergenů v ovzduší drželo zpočátku na nižší úrovni, od pátku se opět začalo zvyšovat. Stále jasně dominoval pyl dubů, který může zkříženou reakcí prodlužovat období potíží osob alergických na pyl břízy. Vedle těchto alergenů byl v ovzduší přítomen pyl břízy, buku, platanu, ořešáku, řepky a minimálně alergizujících jehličnatých stromů – smrku a borovice.

Koncem týdne se v nižších polohách začala zvyšovat koncentrace pylu trav. Kvetoucí řepka může dráždit citlivé osoby svou vůní, ale její pyl je jen slabým alergenem.

V tomto týdnu bude v ovzduší až do konce pracovního středně vysoká až vysoká koncentrace pylových alergenů. Od konce pracovního týdne se s výhledem přibývání srážek dá očekávat snížení celkového množství vzdušných alergenů. Množství pylu dubu se bude stále držet na vysoké úrovni, ale letošní sezóna květu dubu je již za vrcholem.

Předpokládáme, že v těchto dnech začne v nižších polohách plná sezóna květu trav. V ovzduší budou přítomna také pylová zrna ořešáku, jírovce, buku, platanu, břízy, řepky a jehličnanů. Přibude pylu jitrocele a šťovíku, v nižších polohách už na prosluněných lokalitách začnou rozkvétat černé bezy.

Aktuální informace o stavu pylových alergenů v ovzduší lze nalézt od jara do září také na internetu na adrese http://www.pylovasluzba.cz.

Pylové zpravodajství pro jednotlivé země Evropy je na http://www.polleninfo.org

autor: Ondřej Rybníček, Česká pylová informační služba

Spustit audio