Nová cyklostezka v Pardubicích spojuje Vinici s vojenským prostorem

15. únor 2018 14:50

Kolem bývalé vojenské plovárny na Vinici v Pardubicích budou už za pár měsíců moct jezdit cyklisté. Stavba nové stezky má sice teď pauzu kvůli nečekaným komplikacím, ale v květnu by měly být práce hotové. Cyklostezka je součástí projektu Náhrdelník Chrudimky, který má oživit nábřeží řeky ve městě.

Práce na stavbě teď stojí, protože stavbaři při kopání našli vodovod v jiné trase, než bylo v dokumentaci, to bylo potřeba vyřešit.  Ale jak řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO), v nejbližších dnech se práce zase rozjedou tak, aby v květnu byl kilometr trasy od mostu u tenisových kurtů až do vojenského prostoru hotový.

Prázdná pardubická cyklověž láká cyklisty nižší cenou

Parkovací věž BIKETOWER u pardubického nádraží

Přestože jsou Pardubice doslova městem cyklistů, nová cyklověž u nádraží je prakticky prázdná. Radnice se teď rozhodla, že sníží poplatek za její užívání, pro majitele IN Karty Českých drah bude možná dokonce zadarmo.

Radnice za stavbu zaplatí 8 milionů, které získá z dotačního programu ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Nová stezka tak bude navazovat na ty stávající. Cyklisté teď můžou jet po stezce, která vede střídavě po pravém i levém břehu Chrudimky, už od Automatických mlýnů. Úsek, který se teď staví, je hotový podél parku kolem vojenské plovárny a končí u střelnice.

Cíl radnice je ale mít cyklostezky kompletní na obou březích. Ta na pravém břehu už teď vede až na Slovany, a ta nová na levém břehu by měla v budoucnu končit v Hostovicích.

Nová cyklostezka vede v Pardubicích z parku Vinice ke střelnici

Na to, aby ta stezka byla kompletní po obou březích, nejsou ještě hotové projekty ani uzavřené všechny smlouvy na výkup pozemků. Radnice tak odhaduje, že stavba zbývajících úseků by mohla začít v polovině příštího roku.

Část současné trasy není osvětlená, stezka v jednom místě navíc klesá pod mosty, takže za tmy tam cesta není úplně bezpečná. To by se mělo v budoucnu změnit, jen je potřeba vyřešit s ochránci přírody, kde světla budou. Osvětlení cyklostezky je také jednou z podmínek čerpání evropské dotace.

Interaktivní mapa: Klikněte na jednotlivé úseky stezky a uvidíte, v jaké fázi výstavby jsou.

Spustit audio