Nová cyklostezka z Pardubic do Dražkovic je stále bez proudu

12. leden 2018 06:30

Pardubice a Dražkovice spojuje od podzimu nová stezka. Pardubický magistrát si od stavby sliboval hlavně bezpečnější cestu pro cyklisty a chodce, kteří dříve museli využívat frekventovanou silnici. Jenže brzy ráno a naopak po setmění vyžaduje cesta po nové trase odvahu. Lampy kolem stezky totiž nesvítí.

Nová stezka je otevřená od konce listopadu, měří asi 600 metrů a vede od výjezdu z Pardubic na Chrudim k čerpací stanici v Dražkovicích. Tři metry široká asfaltová cesta nahradila původní rozbité panely, lemují ji nově vysázené stromy a také stožáry s lampami.

Do Dražkovic už vede nový asfalt, cyklisté se projedou přibližně za měsíc

Cyklisté a pěší musí na cestě z Dražkovic do Pardubic jít část cesty po silnici

Cesta z Chrudimi do Pardubic je teď složitější. Komplikuje ji stavba, která by do budoucna měla příjezd naopak usnadnit - stezka do Dražkovic. Dělníci na ni pracují už od července. Kdy by měla být hotová a jak dlouho na tomto místě musí řidiči počítat se zdržením?

Ty ale nesvítí a to je problém hlavně pro lidi, kteří jedou ráno do práce a do školy, nebo se naopak navečer vrací. Podle pardubického magistrátu může za komplikace čekání na připojení od dodavatele elektřiny.

Energetici problémy vysvětlují přesně obráceně. Podle mluvčí dodavatelské firmy ČEZ Šárky Beránkové pardubický magistrát v listopadu požádal o dvojnásobné navýšení kapacity jističe, jenže chybí revizní zpráva, která je nutná k připojení elektroměru. Chyba je tedy podle ní na straně investora, města Pardubice.

Obě strany se domluvily, že se dohodnou a osvětlení co nejdříve zprovozní.

Letos snad další část

Na hotový úsek by měl navazovat další v podobě vyznačených cyklopruhů přes samotné Dražkovice. V rozpočtu Pardubic na letošní rok je na to blokovaná částka dva miliony korun, další skoro tři miliony chce město získat z dotací.

Spustit audio