O víkendu přiletí vlaštovky. Naši předkové to věděli i bez online předpovědi

20. březen 2018

Naši předkové znali průběh počasí, i když neměli k dispozici přesné předpovědi meteorologů. Moudra a zkušenosti ohledně počasí si sdělovali ústním podáním. A vznikala přísloví, která jsou dodnes pravdivá.

9. března

  • Svatý František vyhání ptáčníky z búdy a pastuchy zase do búdy

„Ptáčníci neboli čižbáři lovili přilétající ptáky, hlavně ty zpěvné. Polapené opeřence pak prodávali do ciziny. Čižba bujela ještě v 19. století, ale postupně byla zakázaná. Nicméně toto přísloví nabádá ptáčníky k tomu, aby vylezli ze svých příbytků, protože už 9. března je čas začít pracovat,“ vysvětluje Vladimír Lemberk.

10. března

  • Na čtyřicet mučedníků přilétá sluka z cizích zemí a přivádí jaro z vězení

Přílet bahňáků, kteří přelétají přes naše území jako první, měli naši předkové také zmapvaný. A podle nich poznali, že jaro se blíží.

12. března

  • Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře

Velmi známé a pravdivé přísloví. Ti rychlejší čápi už k nám letos přiletěli. Nacházejí se ale spíš v západních Čechách, kde bylo trochu mírnější klima, u nás ještě na čápy čekáme.

25. března

  • Pany Marie Zvěstování, vlaštoviček přivítání
  • Vlaštovčin zobáček je krátký, ale obzvlášť v březnu sladký

„To opět vyjadřuje očekávání lidí, kteří se už nemohou dočkat jara. První vlaštovky byly vždy symbolem jara a potěšily naše srdce v minulosti i dnes. Vlaštovky čekáme každým dnem. Myslím si, že o víkendu už tu budou,“ uzavírá Vladimír Lemberk.

Spustit audio