Od července si za expresní vyřízení osobních dokladů připlatíte

9. březen 2018

Pokud vás čeká výměna občanského průkazu nebo cestovního dokladu, měli byste si zažádat včas. Čekání na chodbách si můžete zkrátit online rezervací.

Většina velkých měst v Česku už má pro klienty zavedený elektronický systém. Výjimkou není ani pardubický magistrát. „V případě rezervace, kterou jste provedli prostřednictvím webu  www.pardubice.eu, po příchodu do budovy zadáte do terminálu kód, který vám přišel v potvrzovacím e-mailu,“ říká Ema Dlabajová vedoucí oddělení evidence obyvatel, osobních a cestovních dokladů.

V případě výměny občanky nebo cestovního pasu nezapomeňte úředníkům odevzdat staré doklady, které jsou už neplatné. „Provádíme skartaci a záznamy o tom, že došlo ke zrušení dokladů a jejich vyřazení z evidence. Pokud výdej není možný, ať už z důvodu ztráty, nebo poškození, sepisujeme s klienty protokol a zavedeme do systému. V žádném případě nevyhazujte nic do popelnic ani kontejnerů a chraňte své osobní údaje,“ varuje Ema Dlabajová.

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Na fotce stačí odstíny šedi

Dnes už na oddělení pardubického magistrátu při žádosti o nové osobní doklady není třeba vyplňovat žádné formuláře ani nosit fotografie, úředníci vás v kabince vyfotí sami. „Současné fotografie už nejsou barevné, ale šedivé. Díky několika odstínům šedi se na pleti projeví nedokonalosti, včetně znamének, jizev a pih. Přece jen jde o doklady totožnosti a my už nemůžeme žádným způsobem fotografie retušovat. Splňuje to přesně to, co má.“

Stále zbývá přes 10 tisíc nevyměněných řidičských průkazů

Zkontrolujte si platnost řidičského průkazu, vyhnete se pokutě

Skoro třinácti tisícům řidičů v Pardubickém kraji skončila loni platnost řidičského průkazu. O nové si zatím ale nezažádali. Riskují přitom i několikatisícovou pokutu.

Při focení byste měli mít neutrální výraz, maximálně lehký náznak úsměvu. Nesmí být vidět zuby. Pravidlem je, dívat se přímo do fotoaparátu. Na fotografii nesmí být odlesky z dioptrických brýlí kvůli přesné detekci očí. Vyjma nevidomých, kde to zákon připouští. Obličejová část nemůže být zakrytá a odložit byste měli i jakoukoliv pokrývku hlavy. Výjimku mají lidé s náboženským vyznáním, nebo ze zdravotních důvodů. 

Lidé si budou moci nově od 1. 7. 2018 zažádat o doklad, který bude vyhotovený do 24 hodin, nebo do 5 pracovních dnů (teď platí do 6 dnů). Týká se to jak občanských průkazů, tak i cestovních dokladů. Porostou i ceny.

Cestovní pas do druhého dne:

  • u občana mladšího 15 let - 2000 Kč
  • u občana staršího 15 let - 6000 Kč

Občanský průkaz do druhého dne:

  • u osob mladších 15 let - 500 Kč
  • u osob starších 15 let – 1000 Kč
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.