Odbory chtějí kvůli koronaviru přerušit výrobu ve Foxconnu. Vedení společnosti to odmítlo

24. březen 2020 15:15

Odboráři požadují přerušení výroby v závodech společnosti Foxconn v Pardubicích a Kutné Hoře. Důvodem jsou obavy ze šíření koronaviru. Vedení jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu to ale odmítlo.

Odboráři primárně chtějí, aby podnik přerušil minimálně na 14 dní výrobu. Samozřejmě i ve Foxconnu, kdo může, pracuje z domu. To ale není možné u operátorů na výrobních linkách a těch se to právě týká nejvíce. U linek totiž může být problém zajistit například minimální dvoumetrové rozestupy.

„Větší část zaměstnanců se bojí chodit do práce, jsou v neustálém stresu. Výrobní linky na to nejsou uzpůsobené, jsou linky, kde pracuje třeba sedm, osm lidí a pak jsou linky, kde jich pracuje třeba dvacet seřazených vedle sebe, takže to je opravdu individuální,“ říká vedoucí odborové organizace KOVO Tesla Tomáš Formánek.

Čtěte také

Ten zároveň i připustil, že z obav před šířením koronaviru se může stát, že někteří zaměstnanci spontánně nepřijdou do práce. Foxconn ve svých závodech zaměstnává zhruba 5600 lidí. Když k tomu připočteme lidi z firem, které jsou přímo na Foxconn navázané, například ostraha nebo úklid, je to podle odborářů až 10 tisíc lidí.

Vedení firmy požadavky odborů odmítlo. Firma argumentuje tím, že vyrábí produkty, které jsou v současné době nejvíce potřeba. Jsou to například dýchací přístroje nebo IT součástky do rentgenů a dalších zdravotnicích zařízení.

Foxconn: Měříme teplotu, dezinfikujeme

Firma navíc už s předstihem zavedla preventivní hygienická opatření, říká mluvčí společnosti Radmila Čukatová: „Například všem zaměstnancům měříme teplotu, vyžadujeme u nich dezinfekci rukou prostředky dostupnými po celém areálu kampusu a také několikrát denně dezinfikujeme veškeré prostory společnosti.“

Pak samozřejmě záleží na osobní zodpovědnosti každého zaměstnance, jak hygienu dodržuje a i odborář Tomáš Formánek připustil, že je to u některých pracovníků problém.

Jednání pokračují každý den. Pokud nebude úplné přerušení výroby, požadují odboráři například zkrácení směn z dvanácti na osm hodin a upravení střídání směn tak, aby se vůbec nepotkávaly. Vedení společnosti také zajistilo víc autobusů, které pracovníky sváží, aby spoje nebyly přeplněné. Vedení Foxconnu nicméně situaci kolem pandemie koronaviru sleduje a je připravené na případná další opatření a nařízení reagovat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související